Region Örebro län

Lägesbild corona: Smittkurvan har planat ut

Dela

Den ökande trenden i antalet personer som testas positivt för covid-19 i Örebro län har planat ut. Antalet konstaterade fall ligger dock kvar på en förhöjd nivå jämfört med tidigare i sommar. Bland de personer som testas positivt är det fortfarande personer under 50 år som dominerar, framförallt gruppen 20-29 år.

- Skolorna har öppnat för höstterminen och fler återgår till sina arbeten. Den fortsatta smittspridningen understryker nu betydelsen av fortsatt följsamhet till folkhälsomyndighetens rekommendationer, det vill säga att hålla avstånd, tvätta händerna ofta, att undvika allmänna kommunikationsmedel om det är möjligt och att stanna hemma om man får symtom, även lindriga, säger Anna Lange, biträdande smittskyddsläkare.

För att hitta dem som är smittade och förhindra ytterligare smittspridning är det viktigt att gå och testa sig vid nytillkomna symtom som kan tyda på covid-19.

- Man bokar tid för att testa sig med ett så kallat PCR-prov och isolerar sig i väntan på svar. Regionen arbetar för att utöka tillgängligheten för provtagning i länet ytterligare, säger Anna Lange.

Smittspårning ett viktigt redskap

Smittspårning görs kring varje positivt fall och är ett viktigt redskap för att hitta personer som har varit i nära kontakt med den som har pågående covid-19 under den smittsamma perioden och därmed riskerar att själva insjukna.

Den som har varit utsatt för smitta ska undvika onödiga nära kontakter under inkubationstiden (upp till 14 dagar) och vara extra uppmärksam på symtom.

De senaste siffrorna över antalet fall

Antal bekräftade fall i Region Örebro län: 2 622

Covid-patienter på vårdavdelning: 3

Covid-patienter på intensivvårdsavdelning: 0

Här finns dagligt uppdaterad statistik från Region Örebro län

Folkhälsomyndighetens råd

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, gå, cykla eller använd andra alternativa färdsätt.
  • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du undviker platser där människor samlas och att du begränsar dina fysiska kontakter.

Kontakt

Anna Lange, biträdande smittskyddsläkare

E-post: anna.lange@regionorebrolan.se

Telefon: 019-602 31 62

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum