Region Örebro län

Lägesbild: "Viktigt hålla i de smittbegränsande åtgärderna"

Dela

500-600 personer testar sig varje dag i Örebro län, för pågående smitta av covid-19. Det är en fördubbling sedan några veckor tillbaka. Den nya provtagningsstrategin gör bland annat att man nu hittar så kallad klusterorsakad smittspridning.

Örebro län har den senaste tiden haft en spridning av covid-smitta i mindre kluster. Detta är delvis ett resultat av den nya provtagningsstrategin, menar Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

- Majoriteten av de positiva fall som vi såg förra veckan hänger samman med smittspridning i vissa miljöer, så kallad klusterorsakad smittspridning. Den strategi vi nu arbetar utifrån, med utökad testning även vid milda symtom i kombination med smittspårning runt en person med smitta, gör att vi i ökad utsträckning sannolikt kommer hitta fler fall och identifiera liknande situationer där smittspridning förekommit, säger hon.

För att så långt som möjligt undvika en fortsatt smittspridning understryker Gunlög Rasmussen hur viktigt det är att vi håller i de smittbegränsande åtgärderna.

- Stanna hemma från jobbet när du är sjuk. Stanna också hemma från aktiviteter, fester och andra sociala sammanhang om du är sjuk. Testa dig vid symtom, håll avstånd och tvätta händerna. Det är de viktigaste åtgärderna mot smitta.

Längre väntetider till provtagningen

Att det i regionen nu utförs 500-600 så kallade PCR-tester varje dag, alltså tester som ska visa om personen har en pågående infektion av covid-19, gör att trycket på vården ökar. Samtidigt har provtagningsmottagningen i Örebro varit stängd i två dagar i samband med en flytt från USÖ-området till mässhallen på CV-området. Regionen började också under tisdagen att testa barn från förskoleåldern och uppåt. Allt detta sammantaget medför längre väntetider till provtagningsenheterna.

-  De närmaste två veckorna tror vi att det kommer att vara fortsatt längre kötid till covid-provtagningen. Samtidigt arbetar vi med att öka antalet provtagningstider och förbättra flödena, bland annat genom att förstärka med personal. Vi öppnar också åtta nya provtagningsstationer, bland annat i Vivalla, Odensbacken, Kumla och Hallsberg den 14 september. Målet är att vi inom två veckor återigen ska kunna erbjuda provtagningstider utifrån de behov som finns, säger Lena Adolfsson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

De senaste siffrorna över antalet fall

Antal bekräftade fall i Region Örebro län: 2 756

Covid-patienter på vårdavdelning: 3

Covid-patienter på intensivvårdsavdelning: 0

Här finns dagligt uppdaterad statistik från Region Örebro län

Folkhälsomyndighetens råd

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, gå, cykla eller använd andra alternativa färdsätt.
  • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du undviker platser där människor samlas och att du begränsar dina fysiska kontakter.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län. Foto: Region Örebro län
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild
Lena Adolfsson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län. Foto: Region Örebro län
Lena Adolfsson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum