Åklagarmyndigheten

Lägesrapport i ärende med äktenskapstvång

Dela

Det pågår en förundersökning mot en 48-årig kvinna som är hemmahörande i södra Sverige. Hon är misstänkt för äktenskapstvång och krigsförbrytelse som begåtts i Syrien. Åklagaren lämnar en kommentar med anledning av medieuppgifter.

Utredningen leds av kammaråklagare Reena Devgun på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Hon ger en kommentar med anledning av bilder som SVT nyligen publicerat.

– De bilder som SVT visat är av stort intresse. Jag har dock inte sett dem i oredigerat skick och kan således inte närmare kommentera dem eller om de har koppling till den nu pågående utredningen. Det finns dock anledning att påminna om att material som härrör från den väpnade konflikten i Syrien kan utgöra bevisning i svenska utredningar. Finns det personer som har tillgång sådant material så uppmanar jag dem att överlämna det till polisens särskilda utredningsgrupp för krigsbrott. Man kan göra det anonymt, säger kammaråklagare Reena Devgun.

Reena Devgun har för närvarande inte möjlighet att vara tillgänglig för media.

Tipsa polisen: https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/krigsbrott/

Pressmeddelande den 18 december 2020.

Pressmeddelande den 17 december 2020.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Pressinbjudan: Åklagare väcker åtal om synnerligen grovt vapenbrott kopplat till mord i Botkyrka14.7.2021 08:33:43 CEST | Pressmeddelande

Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten bjuder in till pressträff i Stockholm på torsdag den 15 juli i samband med att tre personer åtalas vid Attunda tingsrätt för synnerligen grovt vapenbrott. Åtalet är kopplat till en händelse där en 12-årig flicka sköts ihjäl i Norsborg, Botkyrka i augusti 2020 och på pressträffen kommer polisen även att ge en lägesbild gällande mordutredningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum