Åklagarmyndigheten

Lägesrapport om försök till mord i Morö Backe, Skellefteå

Dela

Torsdagen den 7 juli larmades polis till Morö Backe i Skellefteå efter att en flicka hittats svårt skadad. En förundersökning om försök till mord inleddes.

Utredningen bedrivs enligt 31 § LUL (lagen om unga lagöverträdare) och är en utredning då någon som är under 15 år kan misstänkas för ett brott. Straffbarhetsåldern i Sverige är 15 år. En så kallad LUL 31 § utredning har som syfte att ge socialtjänsten ett underlag för att kunna bedöma behovet av insatser.

– Pojken har i förhör gjort vissa medgivanden och nu fortsätter utredningen med ytterligare förhör och analys av tekniska fynd gjorda på brottsplatsen, säger kammaråklagare Andreas Nyberg vid Åklagarkammaren i Umeå.

Den skadade flickan har inte kunnat förhöras ännu.

Läs mer: Rättslig vägledning 2022:19, Om handläggningen av ärenden och bevistalan där den som kan misstänkas är under 15 år.

På grund av sekretess i ärendet och den försiktighet som ska iakttas när det gäller unga som kan misstänkas har åklagaren inte möjlighet att ge fler kommentarer i nuläget och är heller inte tillgänglig för media.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum