Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Lägre arbetsgivaravgifter för anställda inom forskning och utveckling gör att företag rekryterar fler forskare

Dela

Lägre arbetsgivaravgifter för anställda som arbetar med forskning och utveckling gör företagen mer positiva till att anställa forskare. Det visar en ny rapport från Tillväxtanalys.

I januari 2014 införde regeringen möjligheten för företag att göra avdrag från arbetsgivaravgiften för anställda som arbetar med forskning och utveckling (FoU), det så kallade forskningsavdraget. Syftet var att stimulera näringslivets utgifter för just forskning och utveckling med hjälp av skattesystemet och på så sätt skapa produktivitetsförbättringar och öka den ekonomiska tillväxten.

Innan det nya skatteincitamentet infördes, har det statliga FoU-stödet i regel riktats mot direkta FoU-subventioner. Stora företag med fler än 249 anställda har tagit emot större delen av subventionerna. Forskningsavdraget är utformat för att gynna mindre företag och sedan stödet infördes har de små företagens statliga FoU-stöd dubblerats.

I en ny rapport från Tillväxtanalys studeras effekter av det statliga stödet under perioden 2014–2019. Resultatet visar att lägre arbetsgivaravgift har haft en positiv effekt på företagens anställning av forskare. I gruppen företag som gynnades av stödet ökade antalet forskare med 32–102 procent jämfört med kontrollgruppen. Även andelen forskare av totalt antal anställda ökade med 27–43 procent jämfört med kontrollgruppen. Resultaten är stabila över olika företagsegenskaper; varken företagsstorlek, skuldsättningsgrad eller arbetskraftsintensitet ger några större avvikelser.

- Våra resultat visar att sänkta arbetsgivaravgifter har lett till att företag anställer fler forskare. Det talar för att konstruktionen är ändamålsenlig, säger Ulrika Stavlöt, analytiker på Tillväxtanalys.

Kontakter

Bilder

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum