Norrköpings kommun

Lägre avgifter för bygglov

Dela

Tack vare effektivisering av bygglovsprocessen sänks avgiften för handläggning av bygglov och anmälningar kopplade till byggnadsnämnden. Det innebär bland annat att avgiften för bygglov blir lägre. Den nya taxan gäller för ärenden som kommer in till byggnads- och miljöskyddsnämnden från och med den 1 juli 2022.

Kommunen nya e-tjänster har gjort processen att ansöka om de tillstånd som behövs mer transparent. Söker man via e-tjänsten får man automatiskt uppdatering om vad som händer i ärendet. Det blir också mindre administration för handläggarna, och tillsammans med förändrade arbetsmetoder förkortas handläggningstiden. Att hela bygglovsprocessen är digital underlättar hanteringen oerhört mycket, säger Elin Lindqvist, enhetschef för bygglov, samhällsbyggnadskontoret.

Enligt självkostnadsprincipen har kommunen rätt att ta ut avgifter för handläggning av ärenden. Avgifterna tas ut av kommunen för att täcka kostnaderna för handläggningen, men ska inte ge ekonomisk vinst. För nybyggnation av ett enbostadshus innebär den nya taxan en avgiftssänkning på mellan 7 000 – 9 000 kronor. Avgiften för förhandsbesked på en tomt sänks med cirka 5 000 kronor.

– Att söka bygglov är något man som kommuninvånare kanske bara gör en eller två gånger i livet och det är viktigt att den processen är smidig. Norrköpings kommun jobbar med ständiga förbättringar för att underlätta för alla som söker bygglov, säger Lars Karlsson (S), ordförande byggnads- och miljöskyddsnämnden.

Läs mer om avgifter för bygglov här

Kontakt:

Lars Karlsson (S)
Titel: ordförande byggnads- och miljöskyddsnämnden
Telefon: 0705 - 31 86 61

Elin Lindqvist
Titel: enhetschef bygglov, samhällsbyggnadskontoret
Telefon: 011-15 14 02

______________________________________________________
Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 0725-97 09 00

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering, medieteknik samt besöksnäring. Dessutom finns många företag inom de gröna näringarna. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum