Linköpings stift

Laila och Börje Karlsson i Horn får Martin Lönnebos kulturstipendium

Dela

Kulturpersonligheterna Laila och Börje Karlsson i Horn tilldelas Martin Lönnebos kulturstipendium för år 2020. Det bestämde stiftsstyrelsen i Linköpings stift vid sitt möte häromdagen.

Årets Martin Lönnebo-stipendium går till två personer som gjort och gör stora insatser för kulturen på lokal nivå. Genom sitt arbete förenar de kyrka och lokalsamhälle och placerar därigenom "kyrkan mitt i byn", vilket är en del av den vision Linköpings stift har för sitt arbete.

- I år, när livet känns tungt för många i våra församlingar och vi saknar att få träffas och se varandra och längtar efter att få fira gudstjänst och nattvard, känner vi stor tacksamhet till de som trots allt upprätthåller det lilla livet, säger komminister Jenny Ahlén i Kinda pastorat, som nominerade makarna till priset.

Laila och Börje Karlsson är bägge kyrkvärdar i Horns kyrka och sjunger i kyrkokören. Börje spelar också i Horns Musikkår.

Därutöver är Börje och Laila drivande i Horns Bio och Live Opera från Metropolitan och Kungliga Operan. De är aktiva inom scoutrörelsen och nykterhetsrörelsen IOGT-NTO sedan många år genom den helnyktra Går´n i Horn. De har också startat soppluncher lokalt.

Börje har varit kyrkvaktmästare i Horns kyrka under många år och deltidsbrandman. Laila arbetar inom Horns barnomsorg. De har bägge varit mycket engagerade i arbetet med barn och ungdomar, bland annat med kyrkans sommarläger.

Paret Karlsson är kort sagt kända och mycket uppskattade för sitt stora ideella engagemang i kyrka och bygd. 

Priset kom som en överraskning.

- Ja, det här var inte väntat, men väldigt roligt, säger Börje Karlsson på telefon.

Normalt skulle priset ha delats ut av biskop Martin Modéus vid stiftsfullmäktiges möte i vår, men pandemiläget gör att den högtidliga utdelningen av diplomet får vänta. Prissumman på 10000 kronor är dock redan utbetald.

Pandemin gör också att de offentliga biovisningarna i Horn har fått upphöra. Men all kultur är inte inställd. Börje Karlsson berättar:

- Det går fortfarande för privata sällskap att hyra bion för en visning. Vi har haft några familjer som utnyttjat den möjligheten.

--

För kontakt med Börje och Laila Karlsson: Ring telefonnummer 0705-73 05 58.

Namn på tidigare pristagare finns här: Martin Lönnebos kulturstiftelse - Linköpings stift (svenskakyrkan.se)

Kontakter

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 101 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskopen i Linköpings stift heter Martin Modéus.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum