Läkare i Östergötland utsatta för hot och våld
12 procent av läkarna i länet har under det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. Det visar en ny undersökning från Sveriges Läkarförbund, som vill se att arbetsgivarna tar ett större ansvar.
– Jag blir illa berörd av att så många läkare har blivit utsatta för hot eller våld. Ingen ska behöva gå till jobbet och vara rädd för att bli utsatt. Arbetsgivarna i Östergötland måste ta ett mycket större ansvar för att säkerställa en trygg arbetsmiljö – det är deras skyldighet, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund.
Undersökningen, där totalt nära 15 901 läkare ingår, visar att hot och våld mot läkare är mycket vanligt. I Östergötland har 12 procent utsatts för hot eller våld, vilket motsvarar riksgenomsnittet.
Totalt sett visar undersökningen att läget är värst inom psykiatrin, där hela 35 procent har blivit utsatta för hot eller våld det senaste året. Inom akutsjukvården är andelen 31 procent. Även läkare som är tidigt i karriären, som har en utbildningstjänst för att få läkarlegitimation, är mer utsatta än genomsnittet. I denna grupp har 18 procent utsatts för hot eller våld.
– Arbetsgivarna i Östergötland behöver inse hur allvarlig läget är, särskilt för vissa grupper av läkare. En trygg arbetsmiljö är grunden för att en läkare ska kunna ge patienten god vård och bedriva ett effektivt arbete. Hot och våld får aldrig ses som en naturlig del av yrket, säger Niklas Theorin, ordförande för Östergötlands läkarförening.
Om undersökningen: Enkäten skickades våren 2022 till samtliga yrkesverksamma medlemmar i hälso- och sjukvården, det vill säga 37 521 personer. 15 901 personer svarade vilket ger en svarsfrekvens på 42 procent. Svarsfrekvensen var ungefär densamma i alla lokalföreningar/regioner. I Östergötlands län svarade 862 personer. Rapporten finns som bilaga.
Nyckelord
Kontakter
Hediye GüzelPresschefSveriges läkarförbund
Presschef tillika biträdande kommunikationschef
Dokument
Om
Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 57 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.
Följ Sveriges läkarförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund
Sveriges läkarförbund fortsätter att växa 2.2.2023 12:54:23 CET | Pressmeddelande
Läkarförbundet, som är ett professions- och fackförbundet för alla läkare under hela karriären, fortsätter att växa och organiserar nu över 57 000 medlemmar.
Hälften av läkarna i Halland hinner inte med sitt jobb 30.1.2023 13:15:06 CET | Pressmeddelande
Läkarna i Halland hinner inte med sina arbetsuppgifter inom ramen för sin normala arbetstid. Många läkare saknar också möjlighet att ta rast och får sällan den återhämtning de behöver mellan arbetspassen. Det visar en ny rapport från Sveriges läkarförbund.
Hälften av läkarna i Sörmland hinner inte med sitt jobb 30.1.2023 13:12:08 CET | Pressmeddelande
Läkarna i Sörmland hinner inte med sina arbetsuppgifter inom ramen för sin normala arbetstid. Många läkare saknar också möjlighet att ta rast och får sällan den återhämtning de behöver mellan arbetspassen. Det visar en ny rapport från Sveriges läkarförbund.
Hälften av läkarna i Östergötland hinner inte med sitt jobb30.1.2023 07:05:00 CET | Pressmeddelande
Läkarna i Östergötland hinner inte med sina arbetsuppgifter inom ramen för sin normala arbetstid. Många läkare saknar också möjlighet att ta rast och får sällan den återhämtning de behöver mellan arbetspassen. Det visar en ny rapport från Sveriges läkarförbund.
Hälften av läkarna i Region Örebro hinner inte med sitt jobb30.1.2023 07:05:00 CET | Pressmeddelande
Läkarna i Region Örebro hinner inte med sina arbetsuppgifter inom ramen för sin normala arbetstid. Många läkare saknar också möjlighet att ta rast och får sällan den återhämtning de behöver mellan arbetspassen. Det visar en ny rapport från Sveriges läkarförbund.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum