Sveriges läkarförbund

Läkare i Östergötland utsatta för hot och våld

Dela

12 procent av läkarna i länet har under det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. Det visar en ny undersökning från Sveriges Läkarförbund, som vill se att arbetsgivarna tar ett större ansvar.

– Jag blir illa berörd av att så många läkare har blivit utsatta för hot eller våld. Ingen ska behöva gå till jobbet och vara rädd för att bli utsatt. Arbetsgivarna i Östergötland måste ta ett mycket större ansvar för att säkerställa en trygg arbetsmiljö – det är deras skyldighet, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund. 

Undersökningen, där totalt nära 15 901 läkare ingår, visar att hot och våld mot läkare är mycket vanligt. I Östergötland har 12 procent utsatts för hot eller våld, vilket motsvarar riksgenomsnittet.

Totalt sett visar undersökningen att läget är värst inom psykiatrin, där hela 35 procent har blivit utsatta för hot eller våld det senaste året. Inom akutsjukvården är andelen 31 procent. Även läkare som är tidigt i karriären, som har en utbildningstjänst för att få läkarlegitimation, är mer utsatta än genomsnittet. I denna grupp har 18 procent utsatts för hot eller våld.   

– Arbetsgivarna i Östergötland behöver inse hur allvarlig läget är, särskilt för vissa grupper av läkare. En trygg arbetsmiljö är grunden för att en läkare ska kunna ge patienten god vård och bedriva ett effektivt arbete. Hot och våld får aldrig ses som en naturlig del av yrket, säger Niklas Theorin, ordförande för Östergötlands läkarförening.

Om undersökningen: Enkäten skickades våren 2022 till samtliga yrkesverksamma medlemmar i hälso- och sjukvården, det vill säga 37 521 personer. 15 901 personer svarade vilket ger en svarsfrekvens på 42 procent. Svarsfrekvensen var ungefär densamma i alla lokalföreningar/regioner. I Östergötlands län svarade 862 personer. Rapporten finns som bilaga.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Sveriges läkarförbund
Sveriges läkarförbund
Box 5610
114 86 Stockholm

https://slf.se/

Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 57 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.

Följ Sveriges läkarförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum