Läkemedelsverket

Läkemedelsverket stänger apotek tillfälligt efter allvarliga brister

Dela

Läkemedelsverket har beslutat om omedelbar stängning av ett apotek i Märsta. Apoteket bedömdes vid en inspektion ha allvarliga brister i verksamheten.

Vid en inspektion av Apoteket Vipan i Märsta som drivs av Apoteksgruppen i Stockholm och Märsta Nr 1 AB, framkom en rad brister i verksamheten. Det medförde att Läkemedelsverket nu har fattat beslut om tillfällig stängning. Apoteket får inte öppna igen förrän det säkerställts att verksamheten kan bedrivas på ett patientsäkert sätt.

- Vår kontroll syftar till att apotekskunderna ska känna sig trygga vid besök på apotek, säger Annika Babra, chef för apotekstillsynen på Läkemedelsverket. De brister som har framkommit är allvarliga. Det är sammantaget några grundläggande delar inom kvalitet och säkerhet som saknas för att apoteket ska kunna hålla öppet.

Förbudet gäller omedelbart och fram till dess Läkemedelsverket fattar ett nytt beslut.

Idag finns ungefär 1450 aktiva tillstånd för öppenvårdsapotek beviljade av Läkemedelsverket. Sedan omregleringen av apoteksmarknaden 2009 har Läkemedelsverket vid ett fåtal tillfällen beslutat om tillfällig stängning av apotek på grund av allvarliga avvikelser.

- Beslutet är ovanligt. Läkemedelsverket har endast fattat beslut om tillfällig stängning en handfull gånger tidigare, sedan omregleringen av apoteksmarknaden 2009, fortsätter Annika Babra. Vad bristerna rör sig om i detalj kan vi inte berätta, med hänvisning till sekretess.

Läkemedelsverket har inte några inkomna rapporter från kunder som besökt det aktuella apoteket.

Det som nu händer i det pågående ärendet är att aktören har möjlighet att vidta åtgärder och rätta till bristerna och därefter kan Läkemedelsverket komma fatta ett nytt beslut i ärendet.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Fler ska få tillgång till naloxon15.9.2022 14:58:20 CEST | Pressmeddelande

Inom ramen för Socialstyrelsens regeringsuppdrag att öka tillgängligheten till naloxon har Läkemedelsverket tittat på möjligheten för receptfrihet för naloxon i form av nässpray. Läkemedelsverket ser flera möjligheter att göra naloxon mer tillgängligt för anhöriga och socialtjänstpersonal som möter personer i missbruk. Likväl är myndighetens bedömning att receptfrihet för naloxon i form av nässpray inte är möjligt under nuvarande lagstiftning med de krav på riskminimerande åtgärder som ställs vid utlämnande av läkemedlet. Det är slutsatserna i Läkemedelsverkets delrapport till Socialstyrelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum