Läkemedelsverket välkomnar Riksrevisionens rapport om apotekstillsynen
Riksrevisionen har flera förslag på hur Läkemedelsverket kan förbättra sin tillsyn. Bland annat pekar man på att myndigheten behöver bli bättre på att följa upp att apoteken vidtar de åtgärder som Läkemedelsverkets tillsyn visat behov av.
Riksrevisionen har i sin granskningsrapport ”Statens tillsyn över apotek och partihandel med läkemedel” tittat på hur effektiv statens tillsyn av apotek och partihandel är. I Granskningsrapporten lyfter man fram att Läkemedelsverket, TLV och IVO behöver större möjligheter att dela uppgifter som är relevanta för respektive myndighetstillsyn, samt att Läkemedelsverkets tillgång till uppgifter från E-hälsomyndigheten behöver utökas.
-Vi välkomnar den här granskningen och det är bra att tillsynsfrågorna runt apotek kommer upp på agendan. Samverkan mellan myndigheter är viktig för att tillsynen ska kunna bli så effektiv som möjligt. Rapporten innehåller flera förslag som Läkemedelsverket själva noterat och tidigare fört fram förslag på lösningar kring, säger Annika Babra, enhetschef på Läkemedelsverket.
Vidare anser Riksrevisionen att Läkemedelsverket behöver bli bättre på att utveckla uppföljningen av tillsynen och att tillsynsresultaten ska bidra till ökande lärande inom apoteksbranschen så att brister och missförhållanden inte upprepas.
-Vi arbetar ständigt med att utveckla vår tillsyn och Riksrevisionens rekommendationer är viktiga för vårt fortsatta arbete. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Annika Babra.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Björn Eriksson har fått i uppdrag att utreda digitala vårdgivare inom primärvården22.6.2022 17:10:00 CEST | Pressmeddelande
Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket, har fått i uppdrag av Socialdepartementet att utreda hur digitala vårdgivare ska kunna bli en del av en mer sammanhållen och kontinuitetbaserad del av primärvården. Översynen ska bland annat klargöra vilka digitala vårdtjänster som är att likställa med fysiska besök i primärvården och vad som är att betrakta som sjukvårdsrådgivning.
Tiofaldig ökning av inrapporterade misstänkta biverkningar 202121.6.2022 12:51:41 CEST | Pressmeddelande
Idag publiceras Läkemedelsverkets årssammanställning av inrapporterade misstänkta biverkningar under 2021. Under 2021 inkom 99 211 rapporter till Läkemedelsverket. Det är mer än en tiofaldig ökning av det normala antalet rapporter som brukar inkomma. Den absoluta majoriteten handlade om misstänkta biverkningar av vacciner mot covid-19, 8479 rapporter berörde andra läkemedel.
Barn ska få ökad kunskap om läkemedel21.6.2022 10:02:03 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har tagit ett första steg för att öka ungdomars kunskap om läkemedel genom digitala informationsmaterial om hur läkemedel fungerar, pålitlig information om läkemedel och hur de används på rätt sätt. En viktig kunskapsförmedlare är hälso- och sjukvården.
Högsäsong för huggormar – så gör du om du blir biten16.6.2022 13:14:35 CEST | Pressmeddelande
Med sommarvärmen kommer huggormarna fram. Varje år vårdas uppemot 400 personer på sjukhus till följd av huggormsbett. Nästan hälften av fallen är så allvarliga att de måste behandlas med motgift. Giftinformationscentralen gör riskbedömningar och ger råd vid akuta förgiftningstillstånd.
Få allvarliga avvikelser i bantningsprodukter16.6.2022 08:26:09 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har tillsammans med åtta kommuner granskat cirka 200 viktminskningsprodukter som marknadsförs till svenska konsumenter. Innehållsdeklarationerna har granskats, och 42 av produkterna har analyserats vid myndighetens laboratorium. Resultaten visar på få allvarliga avvikelser som kan medföra hälsorisker för konsumenten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum