Läkemedelsverket

Läkemedelsverket varnar för felanvändning av fillers

Dela

Fillers är inte avsedda att använda som egenbehandlingsprodukter och de är inte heller avsedda för direktförsäljning till konsumenter. Att själv använda sig av de här produkterna kan innebära allvarliga hälsorisker.

Läkemedelsverket har fått kännedom om att fillers, injicerbara implantat säljs via internet riktat direkt till konsumenter. Att på egen hand injicera sig med fillersprodukter kan innebära stora risker för hälsan. Läkemedelsverket ser allvarligt på detta och uppmanar konsumenter att vara uppmärksamma på nätförsäljare av fillers.

̶  Vanliga biverkningar vid användning av fillers är svullnad, infektioner och knölar därför är det viktigt att man utför injektionerna vid en klinik som är anmäld hos IVO och där injektionerna utförs med korrekt injektionsteknik av legitimerad personal. På klinik ska det även finnas kompetens, läkemedel och utrustning för att ta hand om situationer där injektionen lett till komplikationer säger Veronica Hagman, inspektör på Läkemedelsverket.

En bruksanvisning är en viktig del av produkten och den innehåller information om säker användning av produkterna, såsom kontraindikationer, försiktighetsåtgärder, lagringsförhållanden och risk för biverkningar samt även vem som är den avsedda användaren.

̶  Som konsument ska man vara uppmärksam på nätförsäljare som påstår att man kan spruta in implantatet själv. En annan varningssignal är om produkterna har paketerats om så att varken originalförpackning eller bruksanvisning följer med produkten, säger Veronica Hagman.

Den 1 juli 2021 trädde nya regler om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar i kraft. Lagen (2021:363) om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar innebär bland annat att endast legitimerade sjuksköterskor, läkare och tandläkare får utföra estetiska injektionsbehandlingar.

Fillers betraktas som högriskprodukter och ska ha granskats av anmält organ som är ett oberoende granskningsföretag. En ompackad fillersprodukt utan information om vilket anmält organ som granskat denna är en olaglig produkt. Endast CE-märkta produkter som uppfyller kraven i det medicintekniska regelverket får marknadsföras och säljas i Sverige och de övriga EU-länderna.

 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum