Läkemedlet Nitroglycerin Meda avregistreras
Läkemedlet Nitroglycerin Meda (glyceryltrinitrat, resoriblett sublingual 0,25 mg och 0,5 mg) kommer att avregistreras 2019-06-30 i Sverige på begäran av läkemedelsföretaget. Det finns andra alternativa läkemedel att tillgå. Om man behandlas med Nitroglycerin resoriblett ska man kontakta sin behandlade läkare för alternativ.
Alternativ
Det finns ingen annat godkänd sublingual tablett i Sverige som innehåller glyceryltrinitrat men snabbverkande nitroglycerinspray eller buckaltabletter finns tillgängliga som alternativ behandlingsform. Patienter som för tillfället står på Nitroglycerin resoriblett bör kontakta behandlande läkare för alternativ behandling.
I de fall behovet inte kan tillgodoses av andra godkända läkemedel finns möjlighet att ansöka om licens för läkemedel godkända i andra länder. Förskrivare kan då skapa en motivering via licenssystemet KLAS som finns på eHälsomyndighetens webbplats. För att få information om vilka läkemedel som går att beställa bör förskrivare kontakta ett apotek innan val av läkemedel görs. Apoteket skickar sedan licensansökan till Läkemedelsverket.
Länk till Läkemedelsverkets information om licens finns under relaterad information till höger.Om
Om läkemedlet
Nitroglycerin resoriblett innehåller glyceryltrinitrat som är ett så kallat kärlvidgande medel. Dessa läkemedel används bland annat för behandling av akut angina pectoris. Glyceryltrinitrat kan även användas i förebyggande syfte, till exempel omedelbart före en fysisk ansträngning, vid emotionell stress eller vid kyla, tillstånd som man erfarenhetsmässigt vet kan utlösa angina pectoris.
Nyckelord
Kontakter
Pär-Anders JonsgårdenPressansvarig
018-18 36 25press@lakemedelsverket.seTherese SmedbergPressansvarig
018-18 36 25press@lakemedelsverket.se
Länkar
Om
Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter
Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.
Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.
Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.
Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Nytt EU-regelverk ger ökad spårbarhet för läkemedel7.2.2019 09:00:00 | Pressmeddelande
Nu införs ett nytt EU-gemensamt regelverk för säkerhetsdetaljer på läkemedelsförpackningar. Målet är en ökad spårbarhet för läkemedel genom hela distributionskedjan som leder till ännu säkrare läkemedel.
Brist på sömnläkemedlet zopiklon4.2.2019 10:56:43 | Pressmeddelande
En bristsituation har uppstått för läkemedel innehållande zopiklon i styrkorna 5 mg och 7,5 mg. Nya leveranser är beräknade att komma under mars månad för styrkan 7,5 mg och under april för styrkan 5 mg.
Nu skärper EU kraven för incidentrapporteringen för medicintekniska produkter21.1.2019 09:07:35 | Pressmeddelande
Det nya incidentrapporteringsformuläret innebär en gemensam terminologi och ett EU-gemensamt kodsystem för incidentrapportering för medicintekniska produkter inom hela EU.
Läkemedel med omega-3-fettsyror anses inte längre vara effektiva för att förebygga hjärtsjukdom19.12.2018 10:44:00 | Nyheter
EMA har dragit slutsatsen att läkemedel med omega-3-fettsyror inte är effektiva för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar hos personer som tidigare haft en hjärtinfarkt. Slutsatsen innebär att dessa läkemedel inte längre kommer att vara godkända för sådan användning. I nuläget finns inget läkemedel med omega-3-fettsyror godkänt för denna användning på den svenska marknaden. Läkemedel med omega-3-fettsyror har sedan år 2000 godkänts i flera europeiska länder för att, i kombination med andra läkemedel, minska risken för hjärt-kärlsjukdomar hos personer som tidigare haft en hjärtinfarkt. När läkemedlen godkändes fanns studiedata som tydde på små fördelar i form av en minskad risk för allvarliga hjärt-kärlsjuksjukdomar. De data som har tillkommit sedan dess har dock inte kunnat bekräfta dessa positiva effekter. EMA:s kommitté för humanläkemedel, Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP), har dragit slutsatsen att nyttan med läkemedlen inte överväger riskerna vid användning för att
Riktade insatser ska stärka kommunernas kontroll över handel med receptfria läkemedel19.12.2018 09:00:00 | Pressmeddelande
215 av landets 290 kommuner har svarat på Läkemedelsverkets enkät om kontrollverksamhet för handel med receptfria läkemedel och om handlarnas följsamhet till regelverket. De vanligaste bristerna som kommunerna observerat gällde information/skyltning om åldersgräns och langningsförbud, förvaring och/eller exponering, utgångsdatum/hållbarhet och brister i eller avsaknad av egenkontrollprogram.
Influensavaccinet Influvac Tetra restnoterat11.12.2018 09:11:00 | Pressmeddelande
Båda årets upphandlade influensavacciner är nu restnoterade. Det kan fortfarande finnas vaccin kvar hos enskilda vårdgivare, och det finns också en möjlighet att få ett annat influensavaccin, Aggrippal, som Läkemedelsverket nu beviljat dispens för.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum