Region Örebro län

Länets infrastruktur ska förbättras med hjälp av handlingsplan för påverkansarbete

Dela

Även om Region Örebro län har en hel del att säga till om när det gäller utvecklingen av länets infrastruktur fattas många avgörande beslut av regeringen eller på EU-nivå. Detta ställer krav på ett genomtänkt påverkansarbete från Region Örebro läns sida vilket samhällsbyggnadsnämnden tagit fasta på.

- Eftersom många beslut kring länets mest prioriterade infrastrukturobjekt ligger bortom vårt mandat måste vi bli ännu bättre på att samtala med regeringen och andra ansvariga aktörer för att föra fram de förutsättningar och de behov som gäller hos oss, säger Nina Höijer (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Det behov Nina Höijer beskriver har nu resulterat i att samhällsbyggnadsnämnden fattat beslut om en handlingsplan för påverkansarbetet inom området infrastruktur och transporter.

- En väl fungerande infrastruktur är en förutsättning för att Örebroregionen ska kunna fortsätta att utvecklas till glädje för både resenärer och företag, säger Nina Höijer.

En viktig aktör i sammanhanget är Trafikverket som ansvarar för utvecklingen av det nationella transportsystemet vilket bland annat omfattar de nationella vägarna och de statliga järnvägarna. Andra mål för påverkansarbetet är infrastrukturdepartementet och EU-kommissionen.

- I det nationella väg- och järnvägsnätet finns behov av både nybyggnation och upprustning och som företrädare för Region Örebro län är ju min önskan att vårt län ska hamna så högt upp i prioriteringsordning som möjligt. Men det är inget som sker av sig självt, det är något vi måste jobba för, säger Nina Höijer.

Bland de prioriterade infrastrukturobjekt som är av stor betydelse för den regionala utvecklingen och där Region Örebro län är lämpad att bedriva påverkansarbete finns bland annat Västra stambanan, E18 och E20, elvägen mellan Hallsberg och Örebro, riksväg 50 och Örebro Airport.

- Att vidareutveckla Hallsberg som järnvägsknut och att möjliggöra en tågresa mellan Oslo och Stockholm på mindre än tre timmar är två andra exempel, säger Nina Höijer.

Kontakt

Nina Höijer, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, telefon: 072-085 34 10

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nina Höijer, ordförande i Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd.
Nina Höijer, ordförande i Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd.
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Kunskapsdag för att säkra kompetensen på framtidens arbetsmarknad7.6.2022 08:41:32 CEST | Pressinbjudan

Samtidigt som arbetslösheten är fortsatt hög i länet finns en kraftig efterfrågan inom vissa branscher på kompetent och utbildad personal. Region Örebro län arbetar i flera projekt för att långsiktigt förbättra kompetensförsörjningen och därmed komma tillrätta med den obalans som i dag finns på länets arbetsmarknad. Ett steg för att få fler i studier som kan leda till arbete är den konferens som anordnas i Örebro den 8 juni, Framtidens arbetsmarknad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum