Försäkringskassan

Lång väg tillbaka till jobbet

Dela

För personer sjukskrivna i psykiatriska diagnoser tar det betydligt längre tid att komma tillbaka i arbete jämfört med genomsnittet för alla diagnoser. Det visar en ny rapport från Försäkringskassan.

Sedan 2014 är psykiatriska diagnoser den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Dessa diagnoser är förknippade med de längsta sjukskrivningarna, längre än vid både hjärt-, kärl- och tumörsjukdomar och har lägst grad av återgång i arbete.

Risken för att permanent hamna utanför arbetsmarknaden och gå över till sjuk-eller aktivitetsersättning är högre för personer som sjukskrivs på grund av psykiatrisk diagnos, detta gäller särskilt för män.

–Det finns fall där sjukskrivning är rätt åtgärd men det finns också situationer där en annan behandling måste övervägas. Hälso- och sjukvården har ett stort ansvar för att rätt insatser sätts in och på så sätt förkorta sjukfrånvaro, säger Ann-Marie Begler, Försäkringskassans generaldirektör.

För personer med svårare psykiatriska diagnoser är återfall i ny sjukskrivning vanligare än vid andra diagnoser.

Hälften av alla påbörjade sjukskrivningar sker inom diagnosen anpassningsstörningar och reaktion på svår stress. För just denna diagnos är dock sannolikheten för att komma tillbaka till jobbet högre och risken för återfall lägre än övriga psykiatriska diagnoser.

 
– Eftersom prognosen ser bra ut för återgång i arbete i denna diagnos blir det än viktigare med aktiva insatser från arbetsgivarna och aktiv behandling från hälso- och sjukvården säger Lars-Åke Brattlund, chef för sjukförsäkringen på Försäkringskassan.

Rapporten bifogas pressmeddelandet.

Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.Bilder

Lars-Åke Brattlund
Lars-Åke Brattlund
Ladda ned bild
Ann-Marie Begler
Ann-Marie Begler
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Försäkringskassan föreslår översyn av aktivitetsersättning vid förlängd skolgång18.10.2018 13:00Pressmeddelande

Om en person på grund av en funktionsnedsättning behöver längre tid på sig att bli klar med skolan kan denne vara berättigad till aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. En förmån som idag hanteras av Försäkringskassan. I en ny socialförsäkringsrapport föreslås en översyn som bland annat tittar på vilken myndighet som är bäst lämpad att administrera ersättningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum