Försäkringskassan

Lång väg tillbaka till jobbet

Dela

För personer sjukskrivna i psykiatriska diagnoser tar det betydligt längre tid att komma tillbaka i arbete jämfört med genomsnittet för alla diagnoser. Det visar en ny rapport från Försäkringskassan.

Sedan 2014 är psykiatriska diagnoser den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Dessa diagnoser är förknippade med de längsta sjukskrivningarna, längre än vid både hjärt-, kärl- och tumörsjukdomar och har lägst grad av återgång i arbete.

Risken för att permanent hamna utanför arbetsmarknaden och gå över till sjuk-eller aktivitetsersättning är högre för personer som sjukskrivs på grund av psykiatrisk diagnos, detta gäller särskilt för män.

–Det finns fall där sjukskrivning är rätt åtgärd men det finns också situationer där en annan behandling måste övervägas. Hälso- och sjukvården har ett stort ansvar för att rätt insatser sätts in och på så sätt förkorta sjukfrånvaro, säger Ann-Marie Begler, Försäkringskassans generaldirektör.

För personer med svårare psykiatriska diagnoser är återfall i ny sjukskrivning vanligare än vid andra diagnoser.

Hälften av alla påbörjade sjukskrivningar sker inom diagnosen anpassningsstörningar och reaktion på svår stress. För just denna diagnos är dock sannolikheten för att komma tillbaka till jobbet högre och risken för återfall lägre än övriga psykiatriska diagnoser.

 
– Eftersom prognosen ser bra ut för återgång i arbete i denna diagnos blir det än viktigare med aktiva insatser från arbetsgivarna och aktiv behandling från hälso- och sjukvården säger Lars-Åke Brattlund, chef för sjukförsäkringen på Försäkringskassan.

Rapporten bifogas pressmeddelandet.

Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.Bilder

Lars-Åke Brattlund
Lars-Åke Brattlund
Ladda ned bild
Ann-Marie Begler
Ann-Marie Begler
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Försäkringskassans vision är ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning. Vi är en av Sveriges största myndigheter och ansvarar för en stor del av de offentliga trygghetssystemen. Vi fattar cirka 20 miljoner beslut om bidrag och ersättningar och betalar ut drygt 200 miljarder kronor per år till barn och familjer, personer som lever med funktionsnedsättning, sjuka, nyanlända och arbetssökande. Genom vår expertis och forskning bidrar vi till ny kunskap inom socialförsäkringen. Vi är drygt 14 000 medarbetare.

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Pappor tar ut allt större andel av föräldradagarna – tydlig ökning på tio år9.11.2017 08:58Pressmeddelande

Inför fars dag nu på söndag presenterar Försäkringskassan siffror som visar att landets pappor fortsätter ta ut en allt större andel av föräldrapenningen. För tio år sedan var fördelningen i procent mellan barnets mamma och pappa 79,1 mot 20,9. Motsvarande siffor idag är 72,4 mot 27,6 – en ökning inom gruppen pappor på 32 procent. Lomma är den kommun i riket med högst andel föräldradagar som tas ut av pappor, 33,2 procent, medan Dals-Ed har lägst – 19,5 procent.

Ny prognos från Försäkringskassan26.10.2017 06:59Pressmeddelande

Prognoserna i denna rapport är sammantaget högre än de som lämnades i juli 2017, vilket i huvudsak beror på förslag i budgetpropositionen för 2018 om höjda ersättningsnivåer för ett flertal socialförsäkringsförmåner. Däremot har prognoserna för de underliggande volymerna sänkts inom flera områden. Inom sjukförsäkringen har prognoserna för både sjukpenning och aktivitets- och sjukersättningar justerats ner, främst på grund av ett lägre nybeviljande av aktivitets- och sjukersättningar och färre startade sjukskrivningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum