Umeå kommun

Långsiktigt behov av elevplatser i grundskola i Stöcke med omland ska säkras

Dela

För- och grundskolenämnden beslutar att planera för en F–6 skola i Stöcke med två parallella klasser per årskurs som har kapacitet att ta emot elever från Stöcke med omland.

Långtidsprognosen för befolkningsutveckling i åldersgruppen 6–12 år, som tagits fram från Umeå kommuns övergripande planering, visar på ett långsiktigt behov av ytterligare skollokaler i Stöcke med omland. Elevökningen utifrån prognos bedöms vara bestående.

– Uppföljningen av långtidsprognosen för Stöcke med omland har varit viktig för att kunna besluta om en hållbar skolstruktur. Det planeras för mycket bostadsbyggande i området, vilket direkt påverkar skolans behov. Ambitionen är att skapa en sammanhållen skola för elever i Stöcke med omland, säger Moa Brydsten (S), ordförande i nämnden.

Från och med höstterminen 2022 behövs dessutom en kortsiktig lokallösning med en kapacitet på två parallella klasser i förskoleklass för elever boende i Stöcke med omland.

Nämnden beslutar också att planeringen av nya skollokaler i Stöcke ska ske parallellt med planering av förskola i samma geografiska område.

Förklaring F–6 skola

Det innefattar förskoleklass, grundskola årskurs 1–6 och fritidshem.

Bakgrund

För- och grundskolenämnden har i december 2020 beslutat om skolstruktur för kommunens låg- och mellanstadieskolor de kommande tio åren då antalet elever 6–12 år förväntas öka kraftigt. Utbildningsförvaltningen fick då i uppdrag att lämna förslag på hantering av skolplacering av elever i Stöcke med omland. Detta efter framtagande av långtidsprognos för perioden 2030–2050.

För- och grundskolenämndens tidigare fattade beslut för varje geografiskt område finns på: www.umea.se/skolstruktur

För- och grundskolenämndens sammanträde pågår idag 21 oktober till kl. 16.30.

Kontakt
Moa Brydsten (S)
ordförande
076-774 73 37
moa.brydsten@umea.se

Lena Riedl (M)
vice ordförande
070-206 93 00
lena.riedl@umea.se

Nasteho Lander (V)
2:e vice ordförande
073-055 74 28
nastehoali.lander@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum