Norrköpings kommun

Längtan efter kultur är temat för årets kulturnattsaffisch

Dela

Saknaden och längtan efter kultur är temat för årets kulturnattsaffisch. Konstnären Anna Eriksdotter har i år skapat en affisch som visar de möten, uttryck och tankar som kultur väcker hos oss.

Kulturnattsaffisch 2021
Kulturnattsaffisch 2021

I år blir kulturnatten tre dagar, från den 24 till den 26 september. Liksom i fjol har ett plus tillkommit i namnet för att markera den förlängda kulturnatten, Kulturnatten+. Det kommer att bli tre dagar fyllda med kultur, både i hjärtat av Norrköping och utanför city. Fokus ligger även i år på att det ska vara tryggt och säkert i enlighet med rådande restriktioner.

Till årets kulturnatt har konstnären Anna Eriksdotter skapat affischen. När hon gjorde bilden till Kulturnattsaffischen tänkte hon på hur mycket hon saknat att gå på utställningar, konserter, teatrar, museer och gallerier under pandemin.

– Jag tänkte på hur viktigt det är med möten mellan olika uttryck och de nya tankar som kulturen i bästa fall väcker. Tankar som drar upp nya spår i hjärnan. Jag målade spåren och lät ett ark möta ett annat för att se vad som hände när jag drog isär dem. Bilden var på ett sätt densamma men hade ändå blivit förändrad. Det är Kulturnatten för mig, säger Anna Eriksdotter.

Anna Eriksdotter har arbetat med konstnärliga uttryck så länge hon kan minnas, och professionellt som tecknare sedan 1997. Nästan alltid arbetar hon på stora pappersark och använder pensel eller en gammal fin penna, hon fick för länge sedan av en vän, och doppar den i flytande tusch eller bläck.

– De lite darriga linjerna som söker sig fram över pappret är mitt sätt att teckna, förklarar Anna Eriksdotter.

På senare tid har hon arbetat med helt egna projekt och gjort bilder i en blandform av teckning, måleri och tryck som hon ställt ut både i Sverige och i Italien. Hon experimenterar med flytande tusch och kaffe. Landskap träder fram och försvinner bort. Grenar eller berg skymtas. En tydlig havsbotten eller diffust smältande isar.

– Jag vill säga något om klimatet. Och om människans beroende av naturen. Det kan vara vackert. Men jag vill att det ska skava lite också, säger Anna.

Som vanligt kommer årets kulturnattsaffisch att vara gratis att hämta på kommunens infopoints.

Kontakt:
Anna Eriksdotter
Titel: konstnär
Telefon: 0708-678 419

Maria Hultberg
Titel: kommunikationsansvarig, kultur- och fritidskontoret
Telefon: 011-15 19 44
___________________________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Kulturnattsaffisch 2021
Kulturnattsaffisch 2021
Ladda ned bild
Anna Eriksdotter, foto: Johan Ekfeldt
Anna Eriksdotter, foto: Johan Ekfeldt
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Premiär för film om Norrköpings biografer6.12.2021 14:09:43 CET | Pressinbjudan

Som en del av 10-årsjubileet har Cnema i samarbete med Norrköpings stadsmuseum producerat en film i tre delar, Norrköpings vita dukar – från kinematografer till multibiografer. Filmen blickar mer än 100 år tillbaka i tiden och utforskar biografkulturen i Norrköping, från de allra första biograferna fram till idag. Museipedagog Ellika Kyndel guidar publiken i biografernas spår med fokus på arkitektur och utformning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum