SkogsstyrelsenSkogsstyrelsen

Långtidsarbetslösa i Gävleborg får jobb i skogen

Dela

Nyligen anställde Skogsstyrelsen 130 långtidsarbetslösa som under ett års tid får prova olika arbetsuppgifter i skogen. Målet är att minst en tredjedel sedan ska gå vidare till nytt jobb eller studier. Med satsningen fortsätter samarbetet mellan Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen i Gävleborgs län.

Deltagarna erbjöds först en månads praktik och sedan ett års anställning hos Skogsstyrelsen. I dagsläget finns arbetslag på åtta orter i länet; Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo, Bollnäs, Söderhamn, Hudiksvall och Ljusdal. Deltagarna får möjlighet att ta både röj- och motorsågs-körkort samt gå kurs inom natur- och kulturmiljövård.

– Grupperna är en blandning av långtidsarbetslösa och nysvenskar med olika bakgrund. Några av deltagarna har tidigare erfarenhet av skogligt arbete och för andra är det helt nytt. Förutom att alla deltagarna får arbetslivserfarenhet, så får våra nya svenskar språkträning och utbyte av erfarenheter som hjälper dem komma in i samhället, säger Stefan Bodin, projektledare, Skogsstyrelsen.

Arbetsuppgifterna ska ge samhällsnytta, och samtidigt vara sådana som annars inte blir utförda. Bland annat utförs röjning av vandringsleder och elljusspår på uppdrag av kommuner och föreningar, samt inventeringar av vägtrummor längs skogsbilvägar och gränsmarkeringar i skogen.

– Anställningen ger inte bara arbetslivserfarenhet utan också referenser, arbetskamrater och kunskap om de arbeten som finns i skogen. Målet med projektet är att så många som möjligt, dock minst 30 procent av deltagarna, ska gå vidare till annan anställning eller studier, säger Stefan Norin, sektionschef, Arbetsförmedlingen i Ljusdal.

Medier som intresserade av att följa med arbetslagen ut i skogen och intervjua deltagare kan kontakta Stefan Bodin, Skogsstyrelsen.

Mer information:
Stefan Bodin, projektledare, Skogsstyrelsen, 026–23 51 05
Stefan Norin, sektionschef, Arbetsförmedlingen, 010–488 77 73
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036–35 93 30
Lotta Edman, pressansvarig, Arbetsförmedlingen, 010–488 54 21

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Vi leder utvecklingen i skogen för ett hållbart samhälle. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för att skogens alla värden ska tas tillvara på ett väl avvägt sätt. Genom ökad tydlighet och synlighet driver vi produktionsfrågorna, utvecklar miljöarbetet och lyfter skogens sociala värden.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum