Naturskyddsföreningen

Lansering av boken ”Tusen och 1 art” med Martin Emtenäs

Dela

Hur gick det till när människan började radera djurens - och våra egna - livsmiljöer så att tusentals djurarters överlevnad står på spel? Kommer uttern att överleva människans framfart? När slutar vi höra igelkottarna smaska och tugga under vår altan? Idag lanseras boken ”Tusen och 1 art” med författaren och journalisten Martin Emtenäs.

Varje år ger Naturskyddsföreningen ut en ny bok i samarbete med Bonnier Fakta, som handlar om aktuella och inspirerande ämnen inom miljö och natur. Tusen och 1 art är årets bok 2022.

I boken Tusen och 1 art berättar Martin Emtenäs personligt och engagerande om åtta hotade arter i Sverige. Till sin hjälp har han intervjuat dedikerade experter som lever och arbetar för sina favoritdjur. Boken beskriver hur vi människor har förbrukat naturen som omger oss – skogarna och ängarna. Under de senaste hundra åren har vi utsatt naturen för så pass stora förändringar att mängder av arter pressats hårt, ibland till randen av utrotning. Och alla dessa arter bär på sin egen historia.

-          Det här är berättelsen om åtta arter i vår natur som har det svårt nu. Inte för att vi jagar dem, utan för att vi ryckt undan det de behöver för att leva. Vi skjuter inte för många dronter i skogen längre. Vi skjuter bort hela skogen och dronterna svälter ihjäl, säger Martin Emtenäs, bokens författare.

-          Naturkrisen är akut. Vi hoppas att boken Tusen och 1 art gör att fler får upp ögonen för situationen vi befinner oss i. Utvecklingen går att vända, men då krävs krafttag så att vi inte förstör de ekosystem som vi alla är så beroende av. Vi klarar oss inte utan djur och natur, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Boken går att beställa från idag. Priset för boken kommer att vara 279 kronor. Medlemspris är 229 kronor. Läs mer om boken här.

Om författaren
Martin Emtenäs är författare, föreläsare och journalist. Mest känd är han som programledare för tv-programmet Mitt i naturen, men han har även skrivit flera böcker om djur och natur för både barn och vuxna. För sina insatser som skribent och folkbildare har han tagit emot flera priser, bland annat Norrlands stora journalistpris (2008) och Lidmanpriset (2009).

Välkommen till webbinarium om Tusen och 1 art:
Martin Emtenäs och Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén samtalar om boken och naturkrisen.

Tid: 4 oktober 17.30

Plats: Via det digitala verktyget Teams

Anmälan sker via denna länk.

Frågor kan ställas i chatten på Teams. För intervjuer med deltagarna, kontakta Naturskyddsföreningens presstjänst, press@naturskyddsforeningen.se, 072 - 250 63 38 (ej SMS).

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum