Norrköpings kommun

Länsstyrelsen säger nej till kommunens förslag om att flytta Brovaktarstugan

Dela
Under januari 2018 beslutade tekniska nämnden i Norrköping om att bygga en ny bro som ska ersätta gamla Femöresbron. Beslutet innebär bland annat att Brovaktarstugan i anslutning till bron skulle behöva flyttas från nuvarande placering, något som länsstyrelsen nu säger nej till.

–  I det förslag som förordas av kommunen har det varit viktigt att få till en bro som passar in i miljön men som också möter dagens krav på bland annat tillgänglighet. Tekniska nämnden kommer på sitt möte 12 april att få information om länsstyrelsens beslut och betydelsen av det. Efter det kan vi ta beslut om hur vi ska gå vidare, säger tekniska nämndens ordförande Karin Jonsson (C).

I januari 2018 beslutade tekniska nämnden i Norrköpings kommun att ersätta den gamla rostskadade Femöresbron med en ny bro. Den nya bron ska vara anpassad till dagens krav men vara så lik den gamla bron som möjligt utseendemässigt.

För att bygga en ny bro som möter moderna krav på till exempel tillgänglighet så bedömde Norrköpings kommun bland annat att Brovaktarstugan, som ligger i anslutning till bron, skulle behöva flyttas en bit bort.

Brovaktstugan ingår i byggnadsminnet Himmelstalunds herrgård och brunnsmiljö och kommunen skickade därför in en ansökan till Länsstyrelsen om att få flytta på stugan, få göra vissa åtgärder på brofästena och bygga en tillfartsväg till den nya bron som bland annat skulle innebära ingrepp i marken via schaktarbeten och utfyllnader. De är de här åtgärderna som länsstyrelsen säger nej till.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att kommunen inte visat att det finns särskilda skäl för tillstånd att ändra i byggnadsminnet enligt kommunens förslag. Myndigheten påpekar också att kostnaden för en ny bro är högre än om den gamla skulle renoveras.

 En ny bro blir visserligen dyrare initialt men livslängden blir å andra sidan betydligt längre än för en renoverad bro. Som kommun måste vi också ta hänsyn till flera olika parametrar. Tillgänglighet är en och vi ser det som viktigt att alla kommuninvånare ska kunna utnyttja bron. Vi tycker att vi har vägt de olika intressena mot varandra på ett bra sätt i vårt förslag men nu måste vi titta på länsstyrelsens beslut och se vad det innebär för bland annat tidsplanen, säger projektsamordnare Fredrik Nilsson.

Kontakt:
Karin Jonsson
Titel: ordförande tekniska nämnden
Telefon: 073-205 42 60

Fredrik Nilsson
Titel: projektsamordnare
Telefon: 011- 15 38 47
_____________________________________________________________________

Avsändare: Andreas Åsenheim. Presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Brister i bemötande anmäls enligt lex Sarah25.4.2024 09:12:42 CEST | Pressmeddelande

Vård- och omsorgskontoret i Norrköpings kommun anmäler en händelse gällande ett allvarligt missförhållande. En medarbetare har utsatt en brukare för fysiskt kränkande behandling. Händelsen har inträffat i en bostad med särskild service enligt LSS i Norrköpings kommun, och den bedöms av vård- och omsorgskontoret som ett missförhållande och anmäls till Inspektion för vård och omsorg (IVO) enligt lex Sarah.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye