EFN Ekonomikanalen

Lantmännen: Risk för fallande spannmålspriser

Dela

Spannmålspriserna vände upp igen efter att först ha fallit i samband med coronakrisens utbrott. Långsiktigt finns dock risk för prisfall, menar Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson. ”Framför allt drivet av minskad majsanvändning i USA”, säger han.

Bildkälla: Lantmännen
Bildkälla: Lantmännen

I vintras hade spannmålspriserna nått historiskt höga nivåer efter en kraftig prisstegring sedan i höstas. Då vände priserna nedåt som en följd av coronakrisens utbrott, men bara för att kort senare åter stiga till samma höga nivå som tidigare.

Halvvägs in i mars tog det fart uppåt igen. Då började vi få en ökad efterfrågan på vete, en del grynhavre men lite minskad efterfrågan på maltkorn som går till ölproduktion. Den ökade efterfrågan berodde framför allt på att många länder började importera mer varor, fylla upp sina säkerhetslager i avvaktan på att det kanske skulle bli ännu mer tajt med tillgången, säger Mikael Jeppsson.

Att det på en del håll blivit svårare att transportera ut spannmålen anges också som skäl för prisuppgången.

De svenska böndernas priser baseras på världsmarknadspriser vilket gjort att den ytterligare försvagade kronan även den bidragit till höjda priser.

Spannmålen nomineras i euro så man har ett pris idag som är något bättre än vad vi hade innan krisen.

Mikael Jeppsson menar att vädret fortfarande är en minst lika stor faktor som coronakrisen men att krisen ändå på längre sikt riskerar att göra att priserna sjunker. Läget är dock osäkert.

Vi rör oss med marknadskrafter som vi inte är speciellt vana vid. Normalt sett så har vi relativt stabil efterfrågan men nu har vi fått en variation även där. Vi vet att världsekonomin kommer att minska det här året och det är svårt att tro att vi ska få en konsumtionsökning och det riskerar att göra att priserna faller. Men väder och vind är fortfarande en lika stor faktor.

Se hela inslaget här (6:11 min, nytt fönster) 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bildkälla: Lantmännen
Bildkälla: Lantmännen
Ladda ned bild
Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson. Foto: EFN Ekonomikanalen. Bilden får användas fritt i detta sammanhang.
Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson. Foto: EFN Ekonomikanalen. Bilden får användas fritt i detta sammanhang.
Ladda ned bild

Länkar

Om

EFN Ekonomikanalen
EFN Ekonomikanalen
Blasieholmstorg 12
106 70 Stockholm

EFN ​Ekonomikanalen sprider kunskap om ekonomi. Vi vänder oss till den ekonomiintresserade allmänheten. Kanalen är rikstäckande, våra inslag och program är reklamfria och det kostar ingenting att ta del av våra program, reportage och intervjuer. Kanalen har utsetts till Sveriges bästa ekonomikanal tre år i rad. EFN drivs av en oberoende redaktion och ägs av Handelsbanken. 

Med våra fem lokalredaktioner är vi Sveriges enda rikstäckande ekonomikanal. Vi är stationerade i Umeå, Gävle, Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Se oss på EFN.se och i sociala medier.

Länka gärna till vårt material. 

Följ EFN Ekonomikanalen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EFN Ekonomikanalen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum