Lantmäteriet

Lantmäteriet bjuder på gratis bilder från unikt kartarkiv

Dela

Genom att botanisera i Lantmäteriets kartskatt går det att hitta kartor som är rena konstverk. Nu är de också tillgängliga för alla då det går att beställa högupplösta digitala bilder från våra historiska kartarkiv – helt gratis.

Tidigare har Lantmäteriet tagit ut en kostnad vid beställning av bilder från tjänsten ”historiska kartor”. Nu är det helt gratis för vem som helst att beställa en högupplöst digital kopia på den karta som man sökt fram ur några av våra fyra historiska kartarkiv.

Och det finns en hel del att välja mellan. Inte mindre än 1 miljon kartor och akter mellan åren 1628 och 1928 visas i tjänsten ”Historiska kartor”.

Unikt med så omfattande kartsamling

Lantmäteriet är unikt i världen med så detaljerade geometriska kartor och handlingar från 1628 och framåt.

- I Sverige har vi varit tidiga med att kartlägga byarna och beskriva vem som äger vad. Det finns inte många länder i världen som har en så omfattande kartsamling som vi har i landet, säger Lena Norberg som är produktutvecklare på Lantmäteriet.

Intresset för historiska kartor finns hos långt fler än släktforskare och historiskt intresserade. Den som köpt en fastighet är ofta nyfiken på att få veta mer om dess historia.

Kartor som konstverk på väggen

Har man riktigt tur ramlar man också över kartor som närmast är att betrakta som konstverk. Framför allt finns dessa kartor i Lantmäteristyrelsens arkiv, ett av de fyra arkiv som ingår i tjänsten ”Historiska kartor”.

- Det är ofta där du hittar de riktigt vackra kartorna, sådana som man vill sätta upp på väggen. Vissa lantmätare var konstnärer och väldigt duktiga på detaljer, säger Lena Norberg.

Den som vill skriva ut kopian över sin historiska karta gör det antingen via en egen skrivare eller via ett företag som kan skriva ut stora bilder. Det är inte en tjänst som Lantmäteriet erbjuder.

Tjänsten utvecklas vidare

Tjänsten ”Historiska kartor” kommer att vidareutvecklas under året och bland annat få ett mer användarvänligt gränssnitt. En annan förhoppning är att kartbilderna ska gå att öppna i pdf-format. Idag öppnas de genom ett program som finns att hämta via Lantmäteriets hemsida.

För mer information, kontakta:

Lena Norberg, produktutvecklare Lantmäteriet

Telnr: 026-63 37 87

E-post: lena.norberg@lm.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Lantmäteriet
Lantmäteriet

 801 82 Gävle

0771 - 63 63 63http://www.lantmateriet.se

Lantmäteriet bidrar till ett hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling. Vi skapar förutsättningar för att man tryggt ska kunna köpa, äga och sälja fastigheter. Det är via oss du kan söka, hitta och använda geografisk information och fastighetsinformation. Vår expertis och våra tjänster är grunden för att samhällsplanering, fastighetsmarknad och information om natur, vägar och platser ska fungera och vara tillförlitlig.
Lantmäteriet har omkring 2 000 medarbetare fördelade på cirka 50 orter. Huvudkontoret ligger i Gävle.

Följ Lantmäteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum