Lantmäteriet

Lantmäteriet blir Försvarsmaktens ”kartverk”

Dela

Lantmäteriets roll som leverantör av kartor och geodata till Försvarsmakten stärks genom en skärpning i myndighetens instruktion. Samtidigt ges också Lantmäteriet möjlighet att bedriva forskning på fler områden än tidigare.

– Förändringen är efterlängtad. Vi har alltid jobbat tätt ihop med Försvarsmakten. Men i takt med att vår omvärld förändras behöver instruktionerna till vårt arbete för Försvarsmakten förtydligas, säger Anders Sandin, chef för verksamhetsområdet Geodata på Lantmäteriet.

Skärpningen i instruktionen kommer efter en begäran till Regeringskansliet där Lantmäteriet efter samråd med Försvarsmakten önskar ett klargörande av sin roll.

– Det är i huvudsak att de rättsliga förutsättningarna som behöver förtydligas, inte minst i samband med att Lantmäteriet blir beredskapsmyndighet den första oktober 2022, säger Patrik Bremborg, enhetschef på Lantmäteriet.

Lantmäteriets arbete för Försvarsmakten omfattar produktion av tryckta kartor, anpassad geografisk information och fastighetsinformation samt råd och stöd inom geodataområdet. Åtagandet kommer även fortsättningsvis att finansieras med avgifter och inte med anslag:

– Detta ger Lantmäteriet bättre förutsättningar att följa med i utvecklingen, där en ny hotbild, ett förväntat Nato-medlemskap och ökade försvarsanslag kan påverka verksamhetens omfattning, säger Patrik Bremborg.

Ändringen i instruktionerna öppnar också för att bedriva forskning och utveckling inom fler områden, vilket bedöms som nödvändigt utifrån ett kompetensförsörjnings- och utvecklingsperspektiv. Tidigare har Lantmäteriets forskningsverksamhet haft ett särskilt fokus på geodesi.

För mer information, kontakta

Patrik Bremborg, enhetschef på Lantmäteriet

telefon 08-53489360, patrik.bremborg@lm.se

Om

Lantmäteriet
Lantmäteriet

 801 82 Gävle

0771 - 63 63 63http://www.lantmateriet.se

Lantmäteriet är den myndighet som har till uppdrag att säkra ägandet av fastigheter, tillgängliggöra geodata i samhället och lägga grunden för en fungerande samhällsekonomi. Vi har också ansvar för att leda digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen.

Följ Lantmäteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet

Tre länder möttes vid Treriksröset för att uppmärksamma restaureringen av riksgränserna18.8.2022 15:30:00 CEST | Pressmeddelande

Idag möttes Sveriges, Norges och Finlands riksgränskommissioner vid Treriksröset för att uppmärksamma restaureringen av de gemensamma riksgränserna. ”Det är en starkt symbolisk gest av vänskap mellan våra tre länder då vi möts idag för att åter bekräfta den gemensamma gränsen. Entydiga gränser är viktiga i dagens Europa”, säger Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på Lantmäteriet och tillika gränsöverkommissarie.

Brist på anslag ger längre väntetider för spridningstillstånd21.6.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Målet är att den som söker spridningstillstånd ska få ett beslut inom fem arbetsdagar. För närvarande är väntetiden 19 arbetsdagar. - Vi möts varje dag av irritation och frustration från många av de som väntar. Till dem säger vi att vi gör vad vi kan, men vi saknar helt enkelt medel för att kunna utföra uppdraget, säger Anders Sandin, verksamhetsområdeschef på Lantmäteriet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum