Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Lär dig måla ikoner

Dela

Under en helg finns nu möjlighet att lära sig mer om ikonmåleri. Ikonmålningsläraren Efti P Georlin kommer att guida dig i ikonmåleriets andliga värld och efter helgen kommer du ha skapat en alldeles egen ikon.

- Ikonens bildspråk är fyllt av symbolik. Ju mer vi betraktar den, ju mer kan vi läsa ut av den, berättar diakon Jörgen Tempelman, som också är initiativtagare till helgkursen.

Ikonen är en helig avbildning, och i den ortodoxa kyrkan betraktas den inte bara som en illustration utan utgör en del av det religiösa budskapet.

- Genom färgernas balans och harmoni, linjernas rörelse och dynamik men ett minimum av detaljer skapas ett maximum av uttryck, berättar Tempelman.

Undervisningen leds av Efti Papadopoulou Georlin, ursprungligen från Grekland och som sedan barnsben har varit omgiven av ikoner. Efter att ha studerat ikonmåleri i både Grekland och Ryssland leder han sedan många år tillbaka egna kurser.

Kursen passar både nybörjare och den som målat ikoner tidigare. Av läraren finns materialpaket att köpa som bl a innehåller en förberedd platta och de färger och penslar som behövs.

- Det finns förvisso riktlinjer för ikonmåleri, men det handlar om så mycket mer än motiv eller teknik. Här sker skapandet i ett andligt tillstånd. Under en meditativ bön skulle en kunna säga, berättar Tempelman.

 

Tid/plats: Kyrkbacksgården 18-19 april kl 9-17.
Avgift:
750 kr + 250 kr materialkostnad
Anmälan senast 1 april på http://sensus.se/ikonhelg 

För mer information: Jörgen Tempelman, 021-81 46 15, jorgen.tempelman@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Snapchatta med en vuxen som lyssnar10.6.2020 14:30:00 CESTPressmeddelande

En tid av isolering, global oro och i värsta fall förluster av nära och kära har drabbat många, också ungdomar. Aldrig har det varit så viktigt att finnas tillgänglig som nu. Och just de unga finns i fokus när Svenska kyrkan Västerås nu öppnar sin Snapchat-jour, där du som är ung anonymt och under tystnadsplikt kan få prata med en vuxen som lyssnar. I andra änden finns präster, diakoner, pedagoger och församlingsassistenter som alla är vana vid att samtala om det som rör livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum