Jusek

Lärande i arbetet förbättrar systemvetares arbetsmiljö

Dela
Systemvetarna är den av Juseks utbildningsgrupper som är mest nöjd med sitt arbete. Samtidigt får endast hälften utlopp för sin kreativitet och endast två av tre upplever att de lär sig nytt i arbetet. Det gör systemvetarna mindre nöjda med jobbet. Jusek offentliggör idag en omfattande kartläggning av systemvetarnas arbetsmiljö och visar vilka faktorer som är viktigast för att förbättra deras välbefinnande i arbetet.

– De flesta systemvetare anser att de har en god arbetsmiljö. Det innebär att de arbetsgivare som vill rekrytera de bästa talangerna inte bara måste erbjuda en marknadsmässig lön utan också ett högt välbefinnande arbetet. Att stimulera lärandet i arbetet är en avgörande åtgärd för att förbättra systemvetarnas arbetsmiljö ytterligare, säger Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek.

Systemvetarna är Juseks minst stressade utbildningsgrupp och till skillnad från övriga grupper är kvinnor inte mer drabbade än män. Men det finns utmaningar. Endast hälften får utlopp för sin kreativitet och endast två av tre anser att de lär nytt i arbetet. Var tredje har inte tid att återhämta sig efter en period med mycket jobb och två av tio har svårt att sova på grund av tankar på jobbet. Kartläggningen påvisar ett tydligt samband: de systemvetare som är stressade har också ett lägre välbefinnande.

Juseks arbetsmiljöarbete har som utgångspunkt att det traditionella synsättet bör kompletteras med ett mer positivt perspektiv, där fokus läggs på faktorer som skapar välbefinnande i arbetet. Ett skäl till det är att ett högt välbefinnande gynnar innovation och produktivitet. Då systemvetarnas välbefinnande är relativt högt ställs höga krav på de arbetsgivare som vill rekrytera de bästa talangerna. Konkurrensen är hård och undersökningar visar att den yngre generationen är mer värderingsdriven. För att attrahera dem är en god arbetsmiljö en hygienfaktor.

– Arbetsmiljön är viktig för våra medlemmar och ett bredare perspektiv krävs för att förstå hur de mår på och av jobbet. Vi ser att systemvetarnas välbefinnande ökar i takt med att de upplever fler positiva aspekter av arbetet. Åtgärder i den riktningen förbättrar arbetsmiljön, men är också lönsamma. Ett aktivt arbetsmiljöarbete bör ses som en integrerad del av verksamhetens utveckling, säger Daniel Lind.


För mer information, kontakta Jusek:  
Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek, 070-665 29 90, daniel.lind@jusek.se  

Listan nedan visar de arbetsmiljöfaktorer som har det tydligaste sambandet med välbefinnandet – och därmed viktigast att prioritera om ambitionen är att förbättra systemvetarnas arbetsmiljö. 401 systemvetare som är medlemmar i Jusek ingår i undersökningen.

Viktigaste arbetsmiljöfaktorer för att förbättra IT- akademikernas välbefinnande i arbetet:

  1. Lärande i arbetet
  2. Möjlighet till återhämtning efter en period med mycket jobb
  3. Att verksamheten bedrivs effektivt
  4. Inflytande över vilka arbetsuppgifter som ska utföras
  5. Löpande stöd av närmaste chef
  6. Skälig lön som avspeglar arbetsinsatsen

Jusek organiserar ekonomer, jurister, personalvetare, samhällsvetare, kommunikatörer och IT-akademiker (tidigare systemvetare).

Kontakter

Dokument

Om

Jusek
Jusek
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.jusek.se

Jusek är det ledande akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare. Vi driver frågor som påverkar närmare 90 000 medlemmars utbildning, karriär, trygghet och villkor. Läs mer på jusek.se.

Följ Jusek

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jusek

Jusek och Civilekonomerna blir AKAVIA16.12.2019 18:52:23 CET | Pressmeddelande

Ett nytt akademikerförbund ser nu dagens ljus. Jusek och Civilekonomerna fattade i dag det slutliga beslutet om att bilda ett nytt förbund. Den 1 januari 2020 slår AKAVIA upp portarna. Ordförande för det nya förbundet blir Lee Wermelin, som idag har samma roll på Civilekonomerna. – Tillsammans kan vi bättre driva frågor som är viktiga för alla våra medlemmar. Samtidigt frigör vi resurser för att fördjupa vårt kunnande om våra utbildningsgrupper. Vårt mål är att ge varje individ en bättre utväxling på både sin utbildning och sitt fackliga medlemskap, säger Lee Wermelin, ordförande för AKAVIA. AKAVIA samlar över 130 000 medlemmar som har valt den akademiska vägen. Förbundet blir näst störst inom Saco. De första stegen mot att bilda ett nytt förbund togs 2018. På dagens extra fullmäktige tog Jusek och Civilekonomerna det sista beslutet om att tillsammans skapa ett nytt förbund för akademiker. Istället för att konkurrera om medlemmar vill det nya förbundet ge jurister, ekonomer, samhällsve

Tre av tio nyutexaminerade vill byta jobb inom ett år12.9.2019 11:21:36 CEST | Pressmeddelande

Bland de nyutexaminerade studenter som har jobb vill drygt tre av tio stanna högst ett år till. Samtidigt är de attraktiva på arbetsmarknaden, de flesta får jobb inom tre månader efter examen. Det visar en ny undersökning från Jusek, som menar att organisationer som vill rekrytera och behålla nyutexaminerade måste lägga kraft på att vara attraktiva arbetsgivare. – Många nyutexaminerade vill stanna en relativt kort tid på sitt första jobb och är samtidigt attraktiva på arbetsmarknaden. Arbetsgivare som vill behålla dem som nyligen tagit examen måste därför både erbjuda attraktiva villkor och möjlighet till utveckling, säger Sofia Hylander, opinionsbildare inom arbetsmarknad på Jusek. Resultat från Juseks undersökning Efter examen som lanseras idag visar att en majoritet av de nyutexaminerade har lätt att få jobb. Nära fyra av tio uppger att de fick kvalificerat arbete redan innan de avslutade studierna. Tre månader efter examen har drygt sju av tio nyutexaminerade ett kvalificerat jobb.

Jusek fortsätter att växa – har nu över 90 000 medlemmar11.9.2019 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Akademikerförbundet Jusek slår återigen medlemsrekord. Att fler studenter fortsätter att vara medlemmar när de blir yrkesverksamma är en viktig anledning till ökningen när förbundet nu passerar 90 000 medlemmar. – Det är glädjande att så många söker sig till Jusek. Vi ser i våra medlemsundersökningar att många väljer oss för att vi kan våra medlemmars professioner, säger Sofia Larsen, ordförande för Jusek. Jusek har haft en positiv medlemsutveckling under många år. För första gången någonsin har förbundet idag över 90 000 medlemmar. En viktig anledning till ökningen är att studentmedlemmar väljer att stanna kvar i förbundet när de blir yrkesverksamma. Den senaste medlemsundersökningen visar att den främsta anledningen till att många går med i Jusek är för att förbundet aktivt riktar sig till akademiska professioner. Den 1 januari planerar Jusek att bilda ett nytt akademikerförbund tillsammans med Civilekonomerna. Om ett nytt förbund bildas kommer det att samla över 130 000 medlemmar oc

Liberalernas budgetsatsning: Positivt med satsningar på alla delar av rättsväsendet9.9.2019 15:36:52 CEST | Pressmeddelande

Jusek ser positivt på att centrala delar av rättskedjan får förstärkningar i den satsning som Liberalerna presenterade idag. En sammanhållen politik för de olika myndigheterna är nödvändig för att förbättra Sveriges förmåga att bekämpa brott, och Jusek vill nu se både en långsiktig resursförstärkning och att en helhetssyn präglar rättspolitiken framöver.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye