Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Lärarbrist hotar grön industrisatsning

Dela
I Norr- och Västerbotten pågår en omfattande etablering av nya företag och expansion av befintliga. En väl fungerande skola med utbildade lärare är nödvändig för regionens möjlighet att attrahera kompetens. Bristen på lärare är en utmaning, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har därför analyserat situationen och tagit fram förslag på åtgärder för att öka andelen behöriga lärare.

– Bristen på lärare i norra Sverige kan hota företagens möjligheter att rekrytera experter från andra delar av Sverige och övriga världen. Många insatser görs redan för att få fler behöriga lärare – men mer behöver göras, säger Elisabet Nihlfors, IVA-ledamot och arbetsgruppens ordförande.

Skolan viktig för regionernas attraktivitet

Digitaliseringen i samhället går snabbt och samtidigt pågår en omställning i grön riktning av basindustrierna i norra Sverige. Många av de experter som anställs utifrån har familj och barn, som ska gå i regionens skolor. På sikt kan befolkningen i Norr- och Västerbotten komma att öka med omkring 100 000 personer, vilket gör att behovet av utbildade lärare kommer att öka ytterligare.

Utbildningsnivån generellt lägre

Lärarbristen i hela Sverige är stor. Idag har kommunerna i Norr- och Västerbotten därutöver ett gemensamt problem i form av höga pensionsavgångar. En annan faktor som påverkar rekryteringen till högre utbildning är andelen invånare som har eftergymnasial utbildning. Den är lägre i Norrbotten jämfört med övriga landet. Det bidrar till att både Luleå tekniska universitet och Umeå universitet har svårt att fylla en del av sina utbildningsplatser, främst inom förskollärar- och ämneslärarutbildningarna.

– För att motverka lärarbristen räcker det inte enbart med att fylla utbildningsplatserna. Insatser behöver samtidigt göras så att de barn och unga som nu går sin utbildning möter kunniga lärare, säger Elisabet Nihlfors.

Exempel på förslag från IVA för att minska lärarbristen

Öka flexibiliteten i regelverket när det gäller antalet utbildningsplatser på lärosäten. När lärosäten får ett stort antal kvalificerade sökande men inte kan anta fler på grund av regeringens regler för antalet utbildningsplatser kan detta vara begränsande. För att lärosäten ska kunna examinera fler lärare, och därmed bidra till kompetensförsörjningen av lärarkåren behöver regelverket kring utbildningsplatser ses över.

Öka antalet kombinationsutbildningar som ger dubbla examina. Kombinerade utbildningar bör erbjudas inom fler områden som kan förenas med lärarutbildningen. Exempelvis skulle utbildningar med dubbla examina kunna erbjudas på stora lärosäten eller på de lärosäten som ligger i städer och regioner med stor lärarbrist.

Öka och underlätta karriärväxling till läraryrket för att fler ska kunna bli lärare.

Öka antalet förenade anställningar – lärarpar: industrier, akademi (studenter) och skolor paras ihop för att erbjuda förenade anställningar där industrierna ”tecknar upp sig” med en del av arbetstiden för att vara i skolan. Dessa lärarpar kan ”täcka upp” där exempelvis tekniklärare saknas. Ingenjören står för det tekniska sakinnehållet och läraren för pedagogiken.

Ladda ner rapporten Närsamhället och bildning - Initiativ för ökad lärarförsörjning och lärares professionella kompetensutveckling

Detta är en rapport från delprojektet Lärare, Industri, Välfärd inom projektet Skola i Tiden.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Elisabet Nihlfors, IVA-ledamot och arbetsgruppens ordförande. Foto: Annika af Klerk
Elisabet Nihlfors, IVA-ledamot och arbetsgruppens ordförande. Foto: Annika af Klerk
Ladda ned bild

Dokument

Om

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Grev Turegatan 16
114 46 Stockholm

08-791 29 00https://www.iva.se/

I över 100 år har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) varit en mötesplats för Sveriges framtid. IVA samlar kompetens och erfarenhet från cirka 1 300 invalda akademiledamöter och 250 företag. Vi bygger broar mellan näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och politik. IVA driver på vetenskaplig grund en saklig debatt inom flera samhällsviktiga områden.

IVA är ett lättillgängligt expertorgan fristående från enskilda intressen, ideologier och partipolitik. Vi tror på och verkar för människans förmåga att bidra positivt till samhället genom teknisk och ekonomisk vetenskap.

Följ Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Kritiska metaller och mineral: så kan de cirkulära flödena förbättras20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Omställningen till ett fossilfritt samhälle kommer kräva enorma mängder kritiska metaller och mineral. Bättre återvinning från uttjänta produkter är en viktig pusselbit för att klara utmaningen, men regelverk och synen på avfall behöver förändras. Politiker på nationell och europeisk nivå behöver agera för att driva på utvecklingen och undanröja hinder för cirkularitet. Det konstaterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i en ny rapport där Sveriges ledande experter inom området presenterar åtgärdsförslag för att stärka cirkulära material- och produktflöden med fokus på kritiska metaller och mineral.

Fokus på AI när IVA och Kronprinsessparet besöker Silicon Valley15.2.2024 13:53:06 CET | Pressmeddelande

En delegation från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) besöker Silicon Valley den 19–22 februari 2024. Delar av besöket sker i närvaro av DD.KK.HH. Kronprinsessan och Prins Daniel samt bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Målsättningen med resan är att öka samarbetsmöjligheterna mellan Silicon Valley och Sverige och i förlängningen stärka Sveriges position inom digitalisering och AI.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye