Lärarnas Riksförbund

Lärare kräver fastställd undervisningstid och ny lönestruktur

Dela

Idag överlämnar Lärarnas samverkansråd sina krav inför den kommande kommunala avtalsrörelsen. Eftersom tidigare avtal inte efterlevts har vi nu tvingats formulera skarpare krav.

– Jag är glad att vi nu kan komma med tydliga och vassa krav. Den tunga arbetsbelastningen är en helt avgörande fråga att komma till rätta med. Därför kräver vi nu att lärares undervisningstid ska fastställas vid läsårets början och att det till varje undervisningstimme knyts tid till för- och efterarbete, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.    

Lärarnas Riksförbund har gediget analyserat hur föregående avtal fungerat. Det visar sig att äldre och erfarna lärare tappar lönemässigt trots att intentionen var en annan.

– Ett nytt avtal måste innebära ett första steg mot ett helt nytt lönesystem där alla arbetsgivare säkerställer arbetstagarna en god löneutveckling under hela yrkeskarriären. Äldre och mer erfarna lärare ska få en lön i överrensstämmelse med den ökade kompetens de uppnått. Även studie- och yrkesvägledares löner kommer att prioriteras i avtalsrörelsen, säger Åsa Fahlén.

Det nuvarande kommunala avtalet löper ut den 31 mars och ett nytt avtal borde finnas på plats den 1 april. Förhandlingarna inleds direkt efter årsskiftet.

– Vi vet att det kommer att bli mycket tuffa förhandlingar men det är dags för oss att komma med krav som utgår från medlemmarnas mycket utsatta situation. Det är uppenbart att lärarbristen och pandemins effekter ytterligare har förvärrat en redan ansträngd arbetssituation, säger Åsa Fahlén.

Kontakter

Bilder

Om

Lärarnas Riksförbund
Lärarnas Riksförbund
Sveavägen 50
10369 Stockholm

070- 262 27 00https://www.lr.se/

Lärarnas Riksförbund är det akademiska förbundet som enbart organiserar behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare. Med drygt 90 000 medlemmar är vi ett av de största förbunden inom Saco.

Följ Lärarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lärarnas Riksförbund

Det stora kunskapstappet måste hämtas igen15.6.2021 15:50:57 CEST | Pressmeddelande

- Det är nu viktigt att det görs kontinuerliga riskbedömningar vid eventuella lokala utbrott i skolan till hösten. Det måste finnas beredskap och strategier om smittspridningen åter snabbt ökar. Arbetsgivare och huvudmän måste ta sitt ansvar och i samarbete med våra företrädare planera verksamheten. Det säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén i en kommentar till dagens besked att skolan ska återgå till närundervisning som norm till hösten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum