Lärarnas Riksförbund

Lärarna efter lovskola: En ohållbar idé

Dela

Otillräcklig ersättning, få legitimerade lärare och kortsiktiga glädjebetyg till eleverna. Så beskriver lärarna sina erfarenheter och upplevelser efter arbete med lovskola i en ny rapport från lärarfacken. Inställningen till införandet av extra studietid är dock mer positiv.

Nära hälften av drygt 2000 yrkesverksamma lärare anser att den förra regeringens beslut om att utöka lovskolan med 25 timmar i årskurs 9 är en dålig idé. Ett av Moderaternas vallöften inför riksdagsvalet 2022 är också att införa skyldighet för kommuner att erbjuda lovskola från lågstadiet.

- Det är så dumt att tro att någon veckas extra skolgång ska kunna kompensera för år av uteblivet stöd, lärarbrist och knappa resurser. Lovskola löser inte dessa problem, den skapar bara nya, säger Johanna Jaara Åstrand, blivande ordförande för det nya fackförbundet Sveriges Lärare.

- Det finns inga genvägar till höjda elevresultat! Staten måste ta sitt ansvar för en likvärdig utbildning av hög kvalitet, inte lappa och laga ett trasigt system. Vi kräver kraftfulla investeringar i ordinarie undervisning i stället, säger Johanna Jaara Åstrand    

Rapporten Lovskola löser inte skolans problem, presenteras av Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet som tillsammans bildar Sveriges Lärare från den 1 januari 2023. Den beskriver lärares erfarenheter och upplevelser när det gäller arbetet med lovskola och extra studietid. Enkäten har gått ut till drygt 2 000 yrkesverksamma medlemmar i Lärarnas Riksförbunds lärarpanel.

I korthet

  • När det gäller beslutet om att utöka lovskolan med 25 timmar i årskurs 9 är det nästan hälften av lärarna som tycker att detta är en dålig idé.
  • Betyg efter lovskola innebär risk för ”snäll E” och förbereder inte för gymnasiet.
  • Nästan 4 av 10 lärare uppger att de är missnöjda med ersättningen för arbetet vid lovskolan.
  • Nästan hälften av de lärare som deltagit i arbetet med lovskola uppger att detta innebar att deras sommarferie förkortades på grund av detta.
  • Cirka 80 procent av lärarna som arbetat i lovskola uppger att arbetsuppgiften inte ingått i deras tjänstefördelning. 

Enligt Skolverkets statistik för läsåret 2021/2022 saknas 22 500 behöriga lärare i grundskolan i Sverige.

Kontakt

Helena Mehra, presschef Lärarnas Riksförbund
070-142 89 41 
helena.mehra@lr.se

Helena Zachariasson, pressekreterare Lärarförbundet
070-736 46 87
helena.zachariasson@lararforbundet.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Lärarnas Riksförbund
Lärarnas RiksförbundDen 1 januari 2023 bildar Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet
Sveriges största akademikerförbund: Sveriges Lärare. En ny facklig
organisering av Sveriges lärare och studie- och yrkesvägledare.
Samtidigt bildas S
veriges Skolledare.

Följ Lärarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lärarnas Riksförbund

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum