Lärarnas Riksförbund

Lärarnas Riksförbund ställer krav för återöppnade skolor

Dela

Grundskolorna öppnar om endast några dagar och undervisningen förutsätts ske som vanligt redan från terminsstart. Detta trots en omfattande och pågående smittspridning i landet.

– Nu måste våra medlemmars liv och hälsa skyddas. Det handlar också om att skolan inte får bidra till att ytterligare anstränga förhållandena i vården. Den får under inga villkor tvingas in i en än mer hopplös situation där obehagliga prioriteringar till slut är det enda som återstår, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.

Med anledning av riskerna för smittspridning ställer Lärarnas Riksförbund följande krav om skolorna överhuvudtaget ska tillåtas vara öppna:

Inte fler än åtta vuxna får mötas i skolan

– Statsministern har uttryckt att förbudet mot allmänna sammankomster med fler än åtta personer måste bli en norm för samhällslivet i stort. Det betyder att detta förbud nu också måste gälla vuxna personer i skola och komvux. Skolan måste anpassas på ett sätt som gör det möjligt. Om det inte går måste skolan hållas stängd, säger Åsa Fahlén.

Gör riskbedömningar

– Riskbedömningar måste nu göras överallt i samarbete med skyddsombuden så de slipper tillgripa den drastiska åtgärden skyddsstopp. Är lokalerna trånga och omöjliga att Coronaanpassa måste skolan hållas stängd, säger Åsa Fahlén.

Erbjud munskydd

– WHO menar att munskydd bör bäras på arbetsplatser som saknar lämplig ventilation till exempel skolor. Nu rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken. Personal och elever som känner akut oro över situationen i skolan eller under resan till och från arbetsplatsen måste nu erbjudas munskydd/visir av arbetsgivaren. Om det inte går, håll skolan stängd säger Åsa Fahlén.

 

 

Kontakter

Bilder

Om

Lärarnas Riksförbund
Lärarnas Riksförbund
Sveavägen 50
10369 Stockholm

070- 262 27 00https://www.lr.se/

Lärarnas Riksförbund är det akademiska förbundet som enbart organiserar behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare. Med drygt 90 000 medlemmar är vi ett av de största förbunden inom Saco.

Följ Lärarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lärarnas Riksförbund

Fackförbund för lärare och skolledare tecknar avsiktsförklaring om ny organisering18.6.2021 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Sveriges Skolledarförbund har fört samtal om en ny organisering inom utbildningssektorn. Samtalen mellan förbunden har varit konstruktiva och förbunden har därför tecknat en avsiktsförklaring som ska vara en grund för den fortsatta dialogen mellan förbunden. Avsiktsförklaringen syftar till att etablera en ny organisering inom utbildningssektorn från och med den 1 januari 2023.

Det stora kunskapstappet måste hämtas igen15.6.2021 15:50:57 CEST | Pressmeddelande

- Det är nu viktigt att det görs kontinuerliga riskbedömningar vid eventuella lokala utbrott i skolan till hösten. Det måste finnas beredskap och strategier om smittspridningen åter snabbt ökar. Arbetsgivare och huvudmän måste ta sitt ansvar och i samarbete med våra företrädare planera verksamheten. Det säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén i en kommentar till dagens besked att skolan ska återgå till närundervisning som norm till hösten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum