Lärosäten brister i det förebyggande arbetet mot diskriminering
Aktiva åtgärder är ett viktigt verktyg för att förbygga att studenter utsätts för diskriminering och säkerställa att alla ges lika rättigheter och möjligheter. Sedan 2019 har Diskrimineringsombudsmannen (DO) genomfört tillsyn av 18 lärosätens arbete med aktiva åtgärder. Av dessa levde inga lärosäten upp till diskrimineringslagens krav.
– I dag finns över 400 000 studenter på lärosäten i Sverige. Eftersom arbetet med aktiva åtgärder är till för att skydda studenter från diskriminering är det allvarligt att inget lärosäte lever upp till lagens krav, säger Lars Arrhenius, diskrimineringsombudsman.
Lärosätena brister framför allt i lagens krav på att undersöka risker för diskriminering. De tre viktigaste orsakerna till att lärosäten inte lyckas uppfylla lagens krav på undersökning är att:
- undersökningarna inte är utformade för att identifiera risker för diskriminering
- undersökningarna inte omfattar alla diskrimineringsgrunder, alla former av diskriminering eller alla de områden som utpekas i diskrimineringslagen
- undersökningarna inte omfattar hela lärosätet.
– Att lärosätena inte arbetar med aktiva åtgärder i enlighet med diskrimineringslagen kan leda till att risken för att enskilda individer utsätts för diskriminering ökar. Det vi kan se i analysen är att lärosätena behöver skapa en tydlig arbetsprocess för aktiva åtgärder och att de behöver utveckla arbetet med undersökningsdelen i arbetet, säger Love Ander, utredare på DO.
Bakgrund om diskrimineringslagens krav på aktiva åtgärder
Diskrimineringslagen ställer krav på att högskolor och universitet bedriver ett fortlöpande arbete för att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter, så kallade aktiva åtgärder.
Enligt diskrimineringslagen ska arbetet med aktiva åtgärder ske i fyra steg, där lärosätena ska:
- Undersöka risker för diskriminering och hinder för lika rättigheter och möjligheter.
- Analysera orsaker till de risker och hinder som du har upptäckt.
- Genomföra åtgärder för att undanröja de upptäckta riskerna och hindren.
- Följa upp och utvärdera arbetet i de tre föregående stegen.
Nyckelord
Kontakter
Clas LundstedtPressansvarig
Foto: Hans Alm
Länkar
Om
Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Följ Diskrimineringsombudsmannen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen
DO stämmer kommun för bristande tillgänglighet24.3.2023 08:57:00 CET | Pressmeddelande
DO har beslutat att lämna in stämningsansökan mot en kommun i Östergötland för bristande tillgänglighet i skolan. Enligt DO har kommunen inte vidtagit de tillgänglighetsåtgärder som kan anses skäliga för att en elev med funktionsnedsättning ska kunna ta del av undervisningen.
Diskriminering när kvinna inte kunde resa med assistanshund på flyget20.3.2023 08:57:00 CET | Pressmeddelande
En kvinna som vid två tillfällen inte kunde resa med sin assistanshund på flyget diskriminerades av flygbolaget. Den bedömningen gör DO och begär nu att bolaget ska betala diskrimineringsersättning till kvinnan.
Diskriminering som har samband med flera grunder leder till ökad utsatthet16.3.2023 10:31:23 CET | Pressmeddelande
Många människors upplevelser av diskriminering omfattar olika sammanhang och följer dem genom livet. Inte sällan har den diskriminering som individen upplever samband med flera av lagens diskrimineringsgrunder. Sammantaget leder detta till en förstärkt utsatthet. Det här visar en ny rapport från DO.
Tågvärds ifrågasättande av pojkars identitet var trakasserier16.2.2023 08:57:00 CET | Pressmeddelande
När en av Skånetrafikens tågvärdar i samband med en biljettkontroll ifrågasatte tre bröders färdbevis med hänvisning till deras utseende och svenskklingande efternamn, var det diskriminering i form av trakasserier. Det anser DO som efter utredning av händelsen bedömer att kränkningen har samband med brödernas hudfärg och därmed etniska tillhörighet.
DO riktar krav mot två företag efter missgynnanden vid provanställningar30.1.2023 08:55:00 CET | Pressmeddelande
DO riktar nu krav mot ytterligare två arbetsgivare för att bolagen har avslutat provanställningar på ett sätt som strider mot lagen. I det ena fallet anser DO att en kvinna som var borta från arbetet på grund av vård av barn (vab) har missgynnats enligt föräldraledighetslagen. I det andra fallet anser DO att en gravid kvinna har diskriminerats enligt diskrimineringslagen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum