Akavia

LAS-utredningen försämrar skyddet vid uppsägningar

Dela
Den statliga LAS-utredningens förslag innebär kraftiga försämringar i anställningsskyddet. Under måndagen lämnar fackförbundet Akavia in sina synpunkter på utredningen. Men framför allt vill förbundet att regeringen och samarbetspartierna i stället går vidare med överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv.
"Den statliga LAS-utredningens förslag innebär kraftiga försämringar i anställningsskyddet", menar Karin Lundin.
"Den statliga LAS-utredningens förslag innebär kraftiga försämringar i anställningsskyddet", menar Karin Lundin.

Anställningsskyddslagen infördes för att skydda arbetstagare från godtyckliga uppsägningar. Tyvärr har utvecklingen gått mot ett allt svagare anställningsskydd. Den så kallade LAS-utredningens förslag ger arbetsgivarna en större möjlighet att säga upp oönskade arbetstagare med hänvisning till arbetsbrist. Akavia anser i sitt remissvar att förslaget ger utrymme för godtycke och leder till en ökad otrygghet för arbetstagarna.

PTK, som Akavia är en del i, och Svenskt Näringsliv sade ja till slutförslaget som förhandlades fram mellan parterna vid de återupptagna LAS-förhandlingarna för någon vecka sedan. Däremot sade LO nej till förslaget. Akavia vill nu att regeringen och samarbetspartierna inte går vidare med utredningen utan i stället väljer den överenskommelse som framförhandlades.  

– Utredningens förslag innebär fler försämringar än förbättringar och ger helt enkelt arbetsgivaren mer makt i anställningsförhållandet. För Akavias yrkesgrupper är det mycket viktigt att kunna utföra arbetet utan att behöva känna rädsla för att bli uppsagda på grund av impopulära ställningstaganden. Ett starkt anställningsskydd är också en förutsättning för att anställda ska våga slå larm om missförhållanden, säger Karin Lundin, chefsjurist på Akavia.

När det uppstår arbetsbrist på en arbetsplats sker uppsägningarna i dag enligt en viss turordning. LAS-utredningens förslag är att arbetstagaren vid arbetsbrist inte behöver omplaceras till en tjänst som kräver viss introduktion eller utbildning. Akavias medlemmar har ofta specialiserade tjänster som ofta kräver någon form av introduktion eller upplärning.

– Om den rätten försvinner kommer det i praktiken inte längre att finnas någon möjlighet till turordning för våra medlemmar, och därmed inte heller något anställningsskydd. Vi blir alltså provanställda på livstid. Blir utredningen verklighet innebär det kraftiga försämringar i anställningsskyddet, säger Karin Lundin.

Akavia tycker också att utredningen borde ha undersökt om ogiltigförklaring av en uppsägning skulle kunna ersättas med ett lagstadgat avgångsvederlag. Detta för att förenkla regelverket vid tvister.

FAKTA:

Den nuvarande lagen om LAS, lagen om anställningsskydd, antogs 1982.

Vid Januariöverenskommelsen 2019 fattades beslut mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet att lagen om anställningsskydd ska ändras. Förändringarna i LAS ska genomföras 2021.

PTK, LO och Svenskt Näringsliv har vid två tillfällen förhandlat för att försöka komma överens om ett nytt avtal om turordning och omställning.

Kontakter

Bilder

"Den statliga LAS-utredningens förslag innebär kraftiga försämringar i anställningsskyddet", menar Karin Lundin.
"Den statliga LAS-utredningens förslag innebär kraftiga försämringar i anställningsskyddet", menar Karin Lundin.
Ladda ned bild

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Akavia om vårbudgeten: regeringens kortsiktighet riskerar försvåra kompetensförsörjningen15.4.2024 10:16:07 CEST | Pressmeddelande

Akavia är starkt kritisk till regeringens aviserade inriktning kring neddragning av fristående kurser och distansutbildning, som går helt emot de behov som finns för omställning och livslångt lärande på arbetsmarknaden. Akavia välkomnar dock tillskotten i vårändringsbudgeten till vissa myndigheter – samtidigt har de breda neddragningarna i höstens budget redan fått negativa konsekvenser och ryckigheten slår hårt mot kompetensförsörjningen på myndigheterna.

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner28.3.2024 17:15:00 CET | Pressmeddelande

AkademikerAlliansen och arbetsgivarparterna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona har idag enats om villkoren för drygt 76 000 akademiker i kommuner, regioner och kommunala bolag. Avtalet innebär en rad förändringar och villkor som bland annat syftar till att ge bättre löneprocesser för Akavias medlemmar och stärkt arbetsmiljö, och ett gemensamt arbete för att stärka chefers förutsättningar och arbetsmiljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye