Region Örebro län

Läsglädje i Sveaparken med nytt bokbytarskåp

Dela

Att läsa är att resa, och när du går eller cyklar förbi Sveaparken i Örebro kan du från och med nu stanna till och hämta en läsupplevelse i ett nytt färgglatt bokbytarskåp. Skåpet är skapat av konstnären Giovanna Aguirre och står i närheten av Rena resans markmålning på cykelstråket mellan centrum och universitetet.

En man tar ut en bok från bokbytarskåpet i Sveaparken.
En man tar ut en bok från bokbytarskåpet i Sveaparken.

Grundtanken bakom bokbytarskåpet är att stimulera till läsning. Samtidigt finns en hållbarhetstanke bakom idén:

– Skåpet ska fungera som en plats dit du kan gå eller cykla för att botanisera bland böcker som andra har lämnat kvar, och samtidigt är du välkommen att lämna böcker som du tröttnat på. Det är extra kul att skåpet är på plats lagom till Läslovet nu i början av november, säger Peter Alsbjer, regionbibliotekarie på Region Örebro län.

Flera liknande bokbytarskåp eller bokholkar för allmänheten finns på olika platser i länet. Det kan vara privata initiativ men också något som det lokala biblioteket låtit ta fram. Biblioteksutveckling Region Örebro län har tidigare ställt ut bokskåp vid Naturens Hus i Örebro, men även i Mullhyttan och i Laxå.

Bokskåpet i Sveaparken skiljer sig från andra bokskåp i och med att det består av tre delar monterade i olika höjd, gjorda av plåt, pulverlackade i gula och orange nyanser.

– Jag har tidigare gjort andra bokskåp genom återvinning av gamla skolskåp. Den här gången är bokskåpet nyskapat just för platsen. Det har varit lite svårare att färdigställa på grund av pandemin. Därför känns det bra att det äntligen är klart och nu på plats, säger Giovanna Aguirre-Jonnson, konstnären bakom bokbytarskåpet i Sveaparken.

En del av något större

Bokbytarskåpet i Sveaparken är, tillsammans med markmålningarna längs Rudbecksgatan, en del av EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan, som arbetar på olika sätt för att öka det hållbara resandet.

– Att resa genom att läsa är härligt och helt utsläppsfritt. Det känns toppen om cyklister som passerar markmålningen vid Sveaparken kan göra en avstickare till bokskåpet och få en bokupplevelse med sig hem, säger Mirja Mattsson, projektledare för projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan.

Vårt sätt att resa är ofta en vanesak. Projektet jobbar därför aktivt med aktiviteter som visar vinsterna med att välja cykel eller gång till kortare resor.

– Vi vill få fler kommuninvånare att upptäcka fördelarna med att cykla, som till exempel att det sparar tid och pengar samt är bra för hälsan. Med bokbytarskåpet vill vi locka både gående och cyklister att stanna till i Sveaparken och hämta en bok, alternativt slå sig ner en solig höstdag och läsa några sidor, säger Hanna Malm, trafikplanerare på Örebro kommun.

Nyckelord

Kontakter

Hanna Malm, trafikplanerare Örebro kommun Stadsmiljö och trafik, Stadsbyggnad 019-215655, hanna.malm@orebro.se
Peter Alsbjer, regionbibliotekarie, 019-6027254, peter.alsbjer@regionorebrolan.se
Mirja Mattsson, projektledare Fossilfritt - 2030, Rena resan på Region Örebro län, mirja.mattsson@regionorebrolan.se

Bilder

En man tar ut en bok från bokbytarskåpet i Sveaparken.
En man tar ut en bok från bokbytarskåpet i Sveaparken.
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Bokbytarskåpet Svea är ett samarbete mellan Biblioteksutveckling Region Örebro län, EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan, Örebro kommun och konstnären Giovanna Aguirre.

Bokbytarskåpet finns i närheten av den cykelbana där konstnärsduon Jessie & Katey skapat markmålningar.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Örebro bör bli en av huvudorterna för det civila försvaret1.12.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

När det civila försvaret ska organiseras för att framöver kunna möta större kriser bör Örebro spela en central roll i arbetet – som huvudort för Mellersta civilområdet. Det är slutsatsen i det brev som Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson inom kort får ta emot från Andreas Svahn (S) och Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen i Region Örebro län respektive Region Värmland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum