Lastbilar och fartyg kartläggs med satellitteknik
Den europeiska jordobservationssatelliten Sentinel-2 visar hur den tunga trafiken påverkats i Europa av covid-19. Det har skett en minskning av lastbilar på upp till 42 % på de stora europavägarna år 2020 jämfört med åren 2017 till 2019. Dessutom ska nanosatelliter övervaka världens fartyg för att effektivisera infrastrukturen kring sjöfrakten.

Ett hundra små nanosatelliter ska övervaka världens fartyg och med hjälp av AI-teknik bland annat lära sig att förutspå när fartygen anländer i hamn. Genom att skapa sådana prognoser kan hamnarna enklare planera för personal och vidare landtransporter. I förlängningen kan du som väntar på ett paket få tillgång till bättre spårning. Dessutom kan inköpare får bättre koll på vilka varor som finns på vilken plats, vilket gör att de kan genomföra smartare inköp och på så sätt pressa priserna.
Det är det brittiska företaget Spire Global UK som byggt nanosatelliterna med stöd av den brittiska rymdstyrelsen inom ramen för de europeiska rymdorganisationens ESA Pioneer Partnership Project. Två av de hundra satelliterna, som inte är större än en skolåda, är mer avancerade än de andra. De har en kapacitet jämförbart med superdatorer, 1-2 teraflops, som gör att data kan processas redan i rymden. Satelliterna använder automatiska identifieringssystem ombord på fartyg för att spåra var de befinner sig på haven. Nätverket av satelliter plockar upp varje fartygs identitet, position, kurs och hastighet.
I ett annat ESA projekt används data från det europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus för att se hur coronapandemin påverkat den tunga lastbilstrafiken i Europa. ESA lanserade en tävling i april där utmaningen var att använda satellitdata kopplat till coronapandemins effekter. En av vinnarna var Henrik Fisser från Julius-Maximilians-universitetet i Würzburg, Tyskland. Fisser använde data från satelliten Sentinel-2 för att spåra alla tunga lastbilar över hela Europa åren 2017-2020. Resultaten visar att lastbilstrafiken i EU har minskat med i genomsnitt 11% (15 % på motorvägar och 7 % på andra vägar) år 2020 jämfört med medianantalet lastbilar för åren 2017–2019 och med betydande 42 % på franska och belgiska delar av den europeiska sträckan "E 40".
Den innovativa lösningen Henrik Fisser kom fram till var en detektionsmetod för de reflektionsmönster långa fordon, som lastbilar, lämnar i satellitbilderna som är i en upplösning av 10 meter per pixel. Medan enskilda lastbilar är för små för att visa sig som föremål i bilderna, lämnar deras rörelse en sorts regnbågsfärgad bana som markerar deras närvaro. Data har sedan verifierats genom att titta på data från trafikkameror i Tyskland. Detta möjliggör kartläggning av fordon för att avslöja hur lastbilstrafik, en indikator på ekonomiska aktörers aktivitet över hela världen, har påverkats av covid-19.
Nyckelord
Bilder

Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
ESA presenterar sin nya generaldirektör15.1.2021 09:38:17 CET | Pressmeddelande
Den europeiska rymdorganisationen, ESA, presenterade under torsdagen efterträdaren till den nuvarande generaldirektören Jan Wörner, nämligen österrikaren Josef Aschbacher. Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, ledde processen med att nominera Aschbacher i sitt uppdrag som ordförande för ESA Council, organisationens högsta råd.
Så blir rymdåret 202111.1.2021 14:05:24 CET | Nyheter
Nytt år och nya rymdhändelser att se fram emot! 2021 väntas bli ett viktigt år för rymdforskningen med extra stort fokus på planeten Mars. Vi har listat några av höjdpunkterna.
Europa varmare än någonsin 20208.1.2021 10:19:47 CET | Nyheter
I ett pressmeddelande rapporterar det europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus att 2020 är det varmaste året som hittills uppmätts i Europa. Temperaturen var 0,4° C varmare än 2019. Globalt har de största temperaturskillnaderna uppmätts över Arktis och Norra Sibirien.
Rymdspindlar styrs av ljus16.12.2020 09:00:54 CET | Nyheter
Bananspindeln är inte bara en nätspinnare av rang, den håller nu även rekordet för flest spindeldagar i rymden. Forskare studerade spindelns nätspinnande i tyngdlöshet och kom fram till att utan gravitation är det ljuset som styr hur spindeln agerar.
Användarnära skogs-app mot granbarkborre vinner Hack for Sweden 3657.12.2020 13:48:26 CET | Pressmeddelande
I helgen avgjordes årets Hack for Sweden 365. Lag Mellerud PK med Mattis Hallén och hans studiekamrater från Lunds tekniska högskola tog hem första priset med sin lösning - en app, även riktad till den mindre teknikvana skogsägaren, i kampen mot granbarkborren. Vinnaren belönas med 25 000 kr.
Tre lag i digital final - bästa idén kan rädda skog i kampen mot granbarkborre4.12.2020 13:00:00 CET | Pressmeddelande
I morgon den 5 december startar helgens final i Hack for Sweden 365. Tre lag gick vidare från deltävlingen den 21-22 november och tävlar nu om första plats. Arrangör är DIGG - Myndigheten för digital förvaltning. Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utmanar lagen att hitta lösningar som räddar granskog från massdöd orsakad av granbarkborren.
Nobelveckan sätter ljus på rymdforskningen4.12.2020 11:00:56 CET | Nyheter
Den 5 december inleds Nobelveckan som i år kommer gå att följa digitalt. Det blir en hel del fokus på rymden när Nobelpristagarna i fysik tar emot årets pris för upptäckten av svarta hål. Under veckan kommer stadshuset i Stockholm lysas upp med rymdmotiv för att hylla pristagarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum