Diakonia

”Låt inte biståndet kidnappas av populisterna”

Dela

På pappret låter den nya regeringens plan för biståndet bra, men Diakonias Georg Andrén menar att Sverige måste kliva fram ordentligt både i EU och i det egna biståndet för att leva upp till sin höga svansföring.

Foto: Martina Holmberg/Diakonia
Foto: Martina Holmberg/Diakonia

– Sverige måste driva på i EU för att se till att biståndet inte kidnappas av populisterna utan går till fattigdomsbekämpning. Dessutom behöver man stå för ett offensivt, jämställt och flexibelt eget bistånd och inte packa väskan och dra när det blir svårt, säger Georg Andrén, generalsekreterare för biståndsorganisationen Diakonia.

EU går i fel riktning
Georg Andrén är glad att Sveriges nya regering visar att den tar ett globalt ansvar, bland annat genom att fortsätta att låta en feministisk analys genomsyra bistånd och utrikespolitik. Samtidigt ser han ett EU som går i motsatt riktning och allt mer låter medlemsländernas inrikespolitik styra EU-biståndet.

– Man har öppnat för att lösa frågor om migration och säkerhet med biståndet i stället för att fokusera på att bekämpa fattigdom och främja jämställdhet. Här måste Sverige driva på hårt för internationell rätt, respekt för mänskliga rättigheter och att främst kvinnor i fattigdom sätts i fokus. Medlemsstaterna sitter och förhandlar just nu, så det är bråttom.

Våga tänka om
Georg Andrén välkomnar också regeringens ökade fokus på demokratibistånd, men poängterar att Sverige måste visa mod och stanna där andra länder drar sig ur.

– När regimer i länder som Nicaragua, Kambodja och Zimbabwe trycker till oppositionen och gör sig skyldiga till övergrepp gäller det att inte gripas av panik och frysa biståndet. Då behöver man våga vara offensiv och ställa om biståndet genom att söka upp förändringsaktörer i staten eller inom det civila samhället. Att i det läget packa sina väskor och dra vore ett oerhört svek mot kvinnor och män som kämpar för rätten att leva sina liv fria från fattigdom och förtryck.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Martina Holmberg/Diakonia
Foto: Martina Holmberg/Diakonia
Ladda ned bild
generalsekreterare Diakonia
generalsekreterare Diakonia
Ladda ned bild

Om

Diakonia
Diakonia
Gustavslundsvägen 18, Alviks torg
16714 Bromma

https://www.diakonia.se/

Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

Seminarium: Vad krävs för att företag ska respektera mänskliga rättigheter?1.7.2019 14:35:31 CESTPressmeddelande

Storskalig odling av sparris har skapat en akut vattenbrist i Ica-dalen i södra Peru. Vilket ansvar har svenska livsmedelsimportörer för situationen? Hur ska svenska staten säkerställa sitt ansvar att skydda de mänskliga rättigheterna mot företags påverkan? Vi samtalar med riksdagsledamöterna Pyry Niemi (S), Joar Forssell (L) och Christina Rudin Snöbohm, chef hållbarhet globala frågor på Coop.

Julklappen som glädjer fler än en20.11.2018 07:25:00 CETPressmeddelande

Äntligen är vår nya julshop här! I den kan du handla julklappar som ger glädje till fler än en. Gåvorna är tätt knutna till vårt arbete för en hållbar värld utan fattigdom och förtryck, och gör skillnad för dem som behöver dem allra mest. Vi kallar det för ”plus en effekten”. – Jag älskar själv att ge bort julklappar! Samtidigt vill jag att julklappen ska vara meningsfull. Men ibland är det hopplöst svårt att hitta något bra till mormor eller som sista-minuten-julklapp när man ska gå bort. Nu har vi lyckats kombinera så att man kan ge bort en gåva som både är personlig för den som får den samtidigt som den gör skillnad för en medmänniska i en annan del av världen, säger Magdalena E Ackeberg, marknadsföringsansvarig på Diakonia. Kritor till flyktingbarn eller cykellektioner till flickor Alla har saker i livet de brinner lite extra för. Kanske vurmar din partner för kreativitet eller frihetskänslan som väcks när en rör på sig? Då kan du skänka hen ett gåvobevis som går till kritor åt bar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum