Håll Sverige Rent

Låt inte kräftfisket bli skräp

Dela

Nu är det högsäsong för kräftfiske i stora delar av landet. De kommande veckorna flockas människor för att fånga kräftor i sjöar och vattendrag. Men med fler fritidsfiskare ute, ökar också risken för att fiskeredskap blir till skräp som ligger kvar länge i vattnet och fortsätter fiska utan att någonsin plockas upp.

Aja baja säger flodkräftan. Foto: Shutterstock
Aja baja säger flodkräftan. Foto: Shutterstock

Baksidan av traditionen med kräftfiske är så kallat spökfiske. Om en bur förloras eller lämnas kvar, dör fångsten och lockar till sig fiskar och kräftdjur som i sin tur fastnar och dör. Det gör att hela processen återupprepas gång på gång, år efter år. På så sätt kan ett fiskeredskap fortsätta att fånga fisk och skaldjur och skapa onödigt lidande för djuren, utan att fångsten nyttjas.

Därför är det viktigt att alla som fiskar har koll på vad som gäller. Håll Sverige Rent har därför tagit fram en guide och samarbetar med Hav- och vattenmyndigheten för att kartlägga förlorade fiskeredskap.

På hemsidan hållsverigerent.se/spökfiske går det att hitta både informationsmaterial med tydliga tips och råd och länk till tjänsten Ghost Guard, där man kan rapportera in förlorade fiskeredskap.

FAKTA om marin nedskräpning av fiskeredskap

Förlorade fiskeredskap är ofta gjorda av plast, som inte bryts ner under en överskådlig tid. I stället delas det till mindre och mindre bitar och blir till mikroplast. Och problemet är stort. Beräkningar visar att hela 27% av det marina skräpet som upphittas på stränder inom EU består av fiskerelaterade föremål.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Aja baja säger flodkräftan. Foto: Shutterstock
Aja baja säger flodkräftan. Foto: Shutterstock
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum