Låt inte lagarna hindra klimatpionjärer
Sveriges nya regering har gett beskedet att Parisavtalet fortsatt gäller. Byggbranschen har mycket hög klimat- och miljöpåverkan, men de goda nyheterna är att många aktörer i branschen har både verktyg och vilja för att underlätta klimatomställningen. Andreas Carlsson, som nyutnämnd bostadsminister, hindra inte pionjärerna! Låt dem istället bli det nya normala med hjälp av vassare lagstiftning.

– Många i byggbranschen har jobbat fram tekniska och arkitektoniska lösningar för klimatsmart, cirkulärt byggande. De är otåliga över att lagstiftningen hindrar omställningen istället för att uppmuntra den. Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson och den nya regeringen måste ge plats åt pionjärer, nya kunskaper och nya verktyg, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör på fack- och branschförbundet Sveriges Arkitekter.
Hittills har företag, nätverk och organisationer har gått före lagstiftningen med innovationer för att minska klimatpåverkan. Inom initiativ som LFM30 och NollCO2 växer nya insikter och framsteg fram varje dag. Men för att ställa om byggsektorn i stor skala måste regelverket också ställas om, så att klimatpionjärernas nytänkande lösningar inte tvingas konkurrera med gårdagens klimatbelastande byggande. Vi måste gå från linjärt till cirkulärt, vi måste lösa bostadsbehovet genom att använda det redan byggda på nya och bättre sätt snarare än med nybyggnad.
Sveriges Arkitekter ställer tre krav på regeringen den kommande mandatperioden:
- Ta fram bättre regler och incitament för återbruk i byggandet. Vi behöver en cirkulär ekonomi där återbruk får ett värde, och avfall och utsläpp ett pris.
- Utveckla och skärp klimatdeklarationerna. Den nuvarande lagen kräver ingen begränsning av utsläppen och riskerar att bli verkningslös. Tuffa gränsvärden måste införas omgående och lagen ska omfatta hela byggnaden och hela dess livscykel.
- Förbättra förutsättningarna för bra arkitektur och hög kvalitet i byggd miljö. Fortsätt utveckla den nationella arkitekturpolitiken Gestaltad livsmiljö – klubbad av en enig riksdag 2018 – som anger att hållbarhet och kvalitet inte ska stå tillbaka för kortsiktiga ekonomiska överväganden.
Det är snålt med politiska besked i regeringsförklaringen både på bygg- och miljöområdet. Vi hoppas att regeringen tänker om och låter samhällsbyggande, bostadsbrist och klimatomställning – i kombination för starkast genomslagskraft – få den framskjutande plats de förtjänar.
– Den cirkulära byggekonomin är central för att klimatomställningen ska lyckas och måste implementeras av regeringen snarast. En hel bransch står och stampar, säger Tobias Olsson.
Nyckelord
Kontakter
Tobias OlssonFörbundsdirektör
Tel:08-505 577 13tobias.olsson@arkitekt.seBilder

Om
Sveriges Arkitekter är en fack- och branschorganisation för landets alla arkitekter. Vi har över 14 000 medlemmar och växer ständigt. Vi jobbar med politisk påverkan, medlemsservice och råd och rön kring hur medlemmarna bäst utför sitt arbete.
Vår vision: Arkitektur som möter samtida och framtida behov – väl gestaltad, ändamålsenlig, hänsynstagande och hållbar.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Pressinbjudan: Sveriges Arkitekter avslöjar de tävlande till Guldstolen Interiör på Stockholm Furniture Fair6.2.2023 10:26:30 CET | Pressmeddelande
Torsdag den 9 februari kl 10 presenteras de fyra nominerade till Guldstolen Interiör av juryns ordförande, arkitekt SIR/SAR/MSA Mia Erlandsson och inredningsarkitekterna bakom projekten.
Nominerade till Guldstolen utmanar vår syn på design2.2.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Designade föremål är inte bara estetik och funktion, rätt uttänkta hjälper de också inredningsarkitekter att göra miljövänliga val. Det jobbet gör alla fem nominerade till Sveriges Arkitekters designpris Guldstolen Produkt. På olika sätt utmanar de också synen på industri- och möbeldesign, från produktion till användning.
Sveriges Arkitekter kräver akut skydd för Ukrainas kulturarv8.12.2022 08:57:39 CET | Pressmeddelande
När vintern drar in hotas Ukrainas kulturhistoriskt värdefulla byggnader och monument av ytterligare förstörelse, förutom attackerna från ryska trupper. Sveriges Arkitekter, Ukrainas arkitektförbund och Europa Nostra vänder sig nu till bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell med ett uttalande: Utöver det nödvändiga humanitära biståndet behöver regeringen erbjuda omedelbar hjälp för att skydda det ukrainska kulturarvet.
Optimismen viker bland arkitektföretagarna9.11.2022 07:50:00 CET | Pressmeddelande
I Sveriges Arkitekters branschrapport pekar konjunkturpilarna åt olika håll. Efter ett starkt 2021 är företagarna mindre optimistiska inför framtiden. Samtidigt faller omsättning, beläggning och vinst från höga nivåer och arbetslösheten är fortsatt låg.
Arkitekter skissar för ett vardagsliv i Ukraina17.10.2022 08:47:00 CEST | Pressmeddelande
Trots att bomberna faller i Ukraina pågår en form av vardagsliv. För att stötta sina ukrainska kolleger i arbetet med bostadsbyggande och stadsplanering driver Sveriges Arkitekter projektet Framtidsbilder för Ukraina. På torsdag den 20 oktober är journalister välkomna på "Öppet rum" på Färgfabriken i Stockholm, där skisser och visioner visas upp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum