Låt rörelse lyfta arbetsmiljön

Dela

I pandemitider är vardagen på jobbet förändrad för de allra flesta. Distansjobbet fortsätter för alla som har möjlighet och press och oro präglar många arbetsplatser. Arbetsmiljön är rejält förändrad men arbetsmiljöansvaret är precis det samma som före corona. Därför har Friskis&Svettis i dagarna kontaktat Sveriges femtio största arbetsgivare.


– Det ovanliga läget dröjer sig kvar och många arbetsgivare sliter nu hårt för att hitta hållbara lösningar. Vi vill vara med och bidra för vi vet att rörelse kan göra stor nytta, säger Susanne Jidesten generalsekreterare för Friskis&Svettis.

Arbetsmiljön är ansträngd på olika sätt inom olika branscher. I allt detta har varje arbetsgivare ansvar för varje medarbetares fysiska och psykiska arbetsmiljö. Friskis&Svettis vill bidra med rörelseexpertis och har därför i dagarna kontaktat Sveriges femtio största arbetsgivare.

– Vi påminner om att redan lite extra fysisk aktivitet gör stor skillnad för hur vi människor mår. Det gäller både fysiskt och psykiskt och hänger nära samman med sådant som koncentration, kreativitet och återhämtning. Därför kan rörelse göra stor nytta ur ett arbetsmiljöperspektiv, säger Susanne Jidesten.

Pandemin påverkar livet i stort. Behov av fysisk distans gör att många aktiviteter uteblir, skärmtimmarna blir lätt fler och stillasittandet ökar. Det vinner ingen på. Via Kantar Sifo har Friskis undersökt svenska folkets träningsambitioner för i år. Här finns en god grund för en positiv förändring – 43 procent uppger att de vill röra sig mer.

– Vår rekommendation är att alltid ha med rörelse-perspektivet. I arbetslivet handlar det om bemanning och schemaläggning, planering, val av arbets- och mötesformer. Att uppmuntra och underlätta aktiva rörelsepauser för alla som nu ökat sitt stillasittande och till rörelse som andrum och påfyllnad för alla som nu är under extra hög press, avslutar Susanne Jidesten.  

Konkret vill Friskis&Svettis tipsa om 

- Att återkommande använda Friskis Timeout – perfekt för en kort rörelsepaus.
- Att testa det urval av olika träningspass som finns i vår öppna onlineträning.
- Införa rutiner som gå/stå-möten när och där det är möjligt. 
- Prata om vikten av rörelse i vardagen och understryka att all rörelse räknas.
- Uppmuntra användning av friskvårdstimme och friskvårdsbidrag. 

Nyckelord

Kontakter

Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis, 076 320 32 60, susanne.jidesten@riks.friskissvettis.se

Bilder

Om

Friskis&SvettisÖver en halv miljon människor utgör Frikis&Svettis genom sina medlemskap. Vi är fördelade i 159 ideella idrottsföreningar, varav 107 i Sverige och resterande i Norge och övriga Europa. Friskis&Svettis vill alltid att fler ska få chans att hitta sin rörelseglädje. 

Följ Friskis&Svettis

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Friskis&Svettis

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum