Vänsterpartiet Malmö

Låt Rörelsernas museum gå i frontlinjen för antirasismen!

Dela

På dagens kommunstyrelsemöte behandlades ett ärende om antirasistiskt arbete i Malmö stad, där vi i Vänsterpartiet, som enda parti, ville se riktade satsningar mot långsiktiga, kunskapsbärande institutioner istället för okänt innehåll. Vi föreslog därför att satsningen om 3 miljoner kronor på antirasistisk kultur skulle öronmärkas för att göra Rörelsernas museum till en permanent Malmöanknuten verksamhet när det inte blir ett statligt museum.

Emma-Lina Johansson (V) Foto: Elakkanin Photography
Emma-Lina Johansson (V) Foto: Elakkanin Photography

- Vi i Vänsterpartiet anser att regeringen gör ett stort misstag som avvecklar en långtgående och framgångsrik verksamhet när resultat börjar visa sig, efter fem års arbete. Men framförallt tycker vi att det är tråkigt att inte minoritetsstyret i Malmö stad ser värdet av den mötesplats Rörelsernas museum har blivit och vilken funktion den platsen har för antirasism, migrations- och demokratifrågor, säger Emma-Lina Johansson (V) kommunstyrelseledamot. 

I Vänsterpartiets nationella budget finns finansiering för att permanenta Rörelsernas museum som verksamheten ser ut i dagsläget. Kommunstyrelsen satsar nu tre miljoner kronor 2020 och 2021 på kultur mot afrofobi och islamofobi samt ger dialogforumet för demokrati och mänskliga rättigheter en miljon kronor för insatser som inte specificeras.

- Vi undrar varför styret så snabbt väljer att acceptera regeringens beslut om nedläggning, men också varför det är så svårt att tänka kreativt kring de resurser de har och möjligheterna som finns för att göra verklig skillnad för personer som utsättsför rasism. Vi i Vänsterpartiet hade hellre sett att de pengarna skulle gå direkt till Rörelsernas museum, som gett det civila samhällets organisationer möjlighet att vara direkt medskapande av den kultur staden nu vill förmedla ut, säger Emma-Lina Johansson.

Rörelsernas museum har arbetat aktivt med sin lokalisering, utformningen av sina lokaler och att utveckla en metodik som tillsammans innebär att museet lockat och lyckats involvera andra grupper än de som vanligtvis besöker museum. Verksamheten bedrivs centralt på Bergsgatan, men också i t.ex. Rosengård och Lindängen, vilket skapar möjligheter för fler att vara en del av Rörelsernas museum.

- Den självklara och tråkiga konsekvensen av att staten drar sig ur finansieringen är att det inte blir den storskaliga satsning vi hade velat se, men vi vill möjliggöra en fortsättning av det arbete som görs idag då vi ser vilken betydelse det har för många människor och rörelser i Malmö, säger Anders Skans (V) ersättare i kommunstyrelsen. 

Vänsterpartiet anser att dagens beslut i kommunstyrelsen går på tvärs med rekommendationerna i rapporten som låg till grund för beslutet. 

- För att motverka hatbrott och rasism krävs det långsiktiga resurser och målsättningar. Vi måste lyssna på civilsamhället och de grupper som utsätts för hatbrott, diskriminering och rasism, säger Anders Skans.

Rörelsernas museum erbjuder en plattform för att låta Malmöbor som är utsatta för olika typer av rasism, till exempel islamofobi och afrofobi, att själva skapa mot-kulturen till dessa förtryck. För Vänsterpartiet är det oerhört viktigt med antirasism också i praktiken. 

- Rörelsernas museum är en helt unik verksamhet, man har skapat en plats för demokrati, för att ta tillvara både historia men också förstå vår egen samtid, för rörelser att skapa en mötesplats underifrån. Det är av största vikt att ta tillvara den forskning och det kontaktnät som redan byggts upp, det går att bevara och utveckla i Malmö, det är dit resurserna bör riktas. Vi hade hoppats att den politiska viljan att vidmakthålla ett rum och en organisation som låter Malmöborna formulera sig själva kring sina erfarenheter och frågor, faktiskt finns, men tyvärr var vi ensamma om att vilja rikta pengarna till Rörelsernas museum, avslutar Emma-Lina Johansson.

 Reservationen bifogas i sin helhet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Emma-Lina Johansson (V) Foto: Elakkanin Photography
Emma-Lina Johansson (V) Foto: Elakkanin Photography
Ladda ned bild
Anders Skans (V)
Anders Skans (V)
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Återta lokalvård i egen regi19.1.2021 05:30:00 CETPressmeddelande

Förra året behandlades Vänsterpartiets motion om att föra över upphandlad lokalvård till kommunens egen regi för att kunna ge goda arbetsvillkor för de som utför arbetet. Vi fick inte med oss kommunfullmäktige. Ett argument var att det är beställande förvaltningar som upphandlar och hanterar detta, inte kommunfullmäktige. Därför går vi nu vidare, lämnar in nämndsinitiativ och lyfter frågan i flera av de nämnder som har upphandlad lokalvård.

Nej till redovisning av friskolor18.12.2020 13:09:42 CETPressmeddelande

Sedan 1 september 2020 går det inte längre att få ut ny statistik från SCB angående fristående skolors betygssättning, lärartäthet och sammansättning av elever då den statistiken nu räknas som sekretessbelagda uppgifter. På dagens möte med Grundskolenämnden tog Vänsterpartiet initiativ för att friskolor ska redovisa sin statistik till Malmö stad i syfte att göra skolsystemet mer rättvist. Tyvärr avslog övriga partier initiativet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum