Ving AB

Lättade inresekrav i Europa bäddar för ett mer ”normalt” resande i sommar

Dela

Allt fler länder i Europa har i takt med den minskade smittspridningen lättat på både restriktioner och inresekrav. Grekland och Kroatien är två av de länder som tagit det längst, och där behövs nu inte ens Covidbevis för att resa in i länderna, till glädje för många semestersugna svenskar som nu kan resa som vanligt. Ving välkomnar beskeden från turistländerna i Medelhavsområdet och väntar nu ett uppsving i bokningarna.

Lindos, Rhodos. Foto Agneta Renebo, Ving
Lindos, Rhodos. Foto Agneta Renebo, Ving

Inför årets sommar är drygt 6 av 10 resor bokade hos Ving, vilket är i nivå med beläggningen vid samma tid 2019, innan pandemin. Det råder med andra ord inga tvivel om att reslusten åter börjar märkas hos svenskarna.

Efter två år med strikta restriktioner, krångliga inresekrav och Covidtester står vi äntligen inför en sommar med ett mer normalt resande, vilket känns fantastiskt. Det här sänker naturligtvis även tröskeln för alla dem som ännu inte har bokat in den där efterlängtade resan till Medelhavet. Än finns det platser kvar till de mest populära resmålen, men platserna försvinner snabbt. I synnerhet när sommarloven börjar, säger Claes Pellvik, Kommunikationschef ving.

De lättade inresekraven samt att flera och fler länder även slopar munskyddskraven och andra restriktioner underlättar resandet markant. I Grekland och Kroatien är inresekraven slopade och fler länder väntas följa efter. Men det är inte bara sommarens populära turistländer som nu tar steget mot ett mer ”normalt resande”. Även Thailand bekräftade nyligen att man från och med den 1 maj tagit bort testkrav före avresa och vid ankomst för vaccinerade resenärer.

Ving har under hela pandemin försett kunderna med uppdaterad information om vad som gäller för respektive land och destination och fortsätter att bevaka och informera om eventuella ändringar även framöver. Ving rekommenderar också att man ser över allt från resehandlingar till försäkringar.

Med den senaste tidens passkaos och de fortsatta köer som råder så uppmanar vi alla att i god tid se över sina pass- och resehandlingar eftersom problematiken verkar fortgå en tid framöver. Är man i färd med att boka ett nytt pass, men har svårt att få en tid kan ett alternativ vara ett nationellt ID-kort om man ska resa inom EU. Det är också viktigt att man ser över sina försäkringar för ett fullgott skydd samt att man fortsatt håller sig uppdaterad om vad som gäller på det resmål man ska resa till, avslutar Claes Pellvik.

Vad gäller i sommar på de största charterdestinationerna?*

Grekland 

Grekland har inte längre några inresekrav. Det betyder att man varken behöver något giltigt Covidbevis eller fylla i ett inreseformulär för att resa till Grekland. Från och med den 1 juni kan det även beslutas om att ta bort munskyddskravet.

Kroatien 

Kroatien är ytterligare ett land som helt har slopat sina inresekrav. Det betyder att man varken behöver ett giltigt Covidbevis eller fylla i ett inreseformulär för att resa in i landet. Detta gäller alla resenärer oavsett om du är fullvaccinerad eller ej. Allt är med andra ord i stort sett som innan pandemin.

Spanien 

Även Spanien har slopat inresekraven, men däremot gäller fortsatt uppvisande av ett giltigt Covidbevis. Barn till och med 11 år behöver varken fylla i ett inreseformulär eller uppvisa test. I Spanien gäller munskyddskrav för alla över 6 år på transfer- och utflyktsbussarna, sjukhus och i kollektivtrafiken. Det är inte längre obligatoriskt att använda munskydd på allmänna platser eller på hotellområden.

Cypern 

Cypern kräver inte heller längre att man fyller i ett inreseformulär. Vid inresa behöver endast ett giltigt Covidbevis uppvisas, vilket innefattar något av följande; tillfrisknandebevis, vaccinationsbevis eller testbevis. Barn till och med 11 år behöver inte uppvisa ett negativt Covid-19-test för att resa till Cypern. Munskyddkrav gäller fortsatt för alla över 12 år vid vistelse på offentliga platser, på transfer- och utflyktsbussar samt inomhus på gemensamma utrymmen.

Turkiet 

Turkiet kräver inte längre att du fyller i ett inreseformulär, däremot behöver man kunna uppvisa ett giltigt Covidbevis. Barn under 12 år omfattas inte av testkrav. Munskyddskravet gäller nu enbart på offentliga transportmedel och vid sjukhusbesök.

Andra resmål som släppt på inresekraven är bla Albanien dit Ving erbjuder charter via Korfu. Mer information om vad som gäller för ovan nämnda destinationer samt ytterligare resmål finns på Viktig information inför din resa | Ving.

*med reservation för eventuella ändringar då ovan är en överblick per idag. För senaste nytt, se ovan länk.

Kontakter

Bilder

Lindos, Rhodos. Foto Agneta Renebo, Ving
Lindos, Rhodos. Foto Agneta Renebo, Ving
Ladda ned bild
Hvar, Kroatien. Foto Christer Engström, Ving
Hvar, Kroatien. Foto Christer Engström, Ving
Ladda ned bild
Mallorca, foto Kajsa Fagerström, Ving
Mallorca, foto Kajsa Fagerström, Ving
Ladda ned bild

Om

Ving AB
Ving AB
Rålambsvägen 17
10520 Stockholm

https://www.ving.se/

Ving är en del av Nordic Leisure Travel Group (NLTG), Nordens ledande semesterföretag som erbjuder resor, såväl klassiska paketresor som egenpaketerade resor med reguljärflyg samt kryssningar. I gruppen ingår researrangörerna Ving, Globetrotter, Spies, Tjäreborg, flygbolaget Sunclass Airlines samt de egna koncepthotellen Sunprime Hotels och Sunwing Family Resorts samt Ocean Beach Club och vännerna Lollo & Bernie. Ving ägs av Petter Stordalens Strawberry Group, Altor Funds och TDR Capital.

Följ Ving AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ving AB

Vings maskotar Lollo & Bernie får eget digitalt universum7.2.2023 10:24:31 CET | Pressmeddelande

Med över 51 miljoner visningar på Youtube är Vings omåttligt populära maskotar Lollo & Bernie ett stående inslag i många barnfamiljers hem. För att inte tala om alla hundratusentals barn och barnfamiljer som årligen träffar Lollo & Bernie på Vings familjehotell runtom i världen eller genom olika evenemang i Sverige. För att bredda målgruppen ytterligare görs nu en storsatsning på en fristående Lollo & Bernie-sajt online, vilket man blir först ut med i resebranschen i Norden.

Rivstart för resebokningarna 2023 – försäljningen upp med 224 procent hos Ving11.1.2023 09:34:56 CET | Pressmeddelande

Svenskarna hann knappt smälta julmaten förrän drömmen om sol och bad gav sig till känna. Hos Ving nära nog fördubblades trafiken in till Ving.se med fler aktiva sökningar på resor direkt efter jul* och när nyårsklockorna hade ringt in det nya året sköt bokningarna i höjden. Under vecka 1 ökade Vings försäljning med 224 procent jämfört med vecka 50. I januari finns nu få resor kvar och inför sportloven bokas de åtråvärda charteravgångarna på i snabb takt.

5 resetrender från Ving inför 202327.12.2022 09:39:00 CET | Pressmeddelande

Ännu ett speciellt reseår kan läggas till handlingarna och även om det kan kännas avlägset med omfattande reserestriktioner var det faktiskt inte var mer än ett år sedan. 2022 präglades av ett enormt uppdämt resesug och man kunde tala om en ketchupeffekt när alla ville i väg och återupptäcka världen igen. Men det stora reseintresset förde också med sig utmaningar som passkaos, flygplatskaos, inställda flyg och strejker. Och på det följde ett allt osäkrare omvärldsläge, inflation och höga elpriser. Trots det finns det fortsatt ett starkt resesug bland svenskarna och i kristallkulan inför 2023 ser Ving resetrender som präglas av både trygghet och prisvärda semestrar, men också en längtan efter att utforska såväl det bekanta och lokala som det spektakulära och exotiska.

Ving och Åkestam Holst lanserar nytt kommunikationskoncept – Semestereffekten22.12.2022 12:10:44 CET | Pressmeddelande

När Ving i julhelgen lanserar sin stora sommarkampanj blir det under manéret ”Semestereffekten", ett koncept som beskriver den nästintill magiska känslan av välmående som ofta infinner sig när vi upplever en riktigt bra semester och glömmer vardagens stress och måsten. Kampanjen är framtagen i samarbete med Åkestam Holst och bakom reklamfilmerna står den internationellt erkända svenska regissören Adam Berg, som har skapat flera uppmärksammade reklamfilmer och som är aktuell med Netflix-satsningen Black Crab.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum