Linköpings kommun

Lättare att få servicelägenhet

Dela

Linköpings kommun ställer om inom äldreomsorgen. Servicehus och kommunala trygghetsboenden ska göras om till så kallade biståndsbedömda trygghetsboenden. Det innebär att det nu blir enklare för den som behöver få en servicelägenhet.

Den 20:e maj fattade äldrenämnden beslut om att kommunens servicehus och trygghetsboenden ska ställas om till så kallade biståndsbedömda trygghetsboenden. Möjligheten att ansöka till kommunalt trygghetsboende upphör den 1 juni 2021 och befintlig kö upplöses två månader innan avtalsstart av biståndsbedömt trygghetsboende i maj 2023.

– Genom att införa biståndsbedömt trygghetsboende sänker vi tröskeln och tillgängliggör vad som idag benämns som servicehus för fler personer. Idag är servicehusen för personer som har behov av personlig omvårdnad dagligen, men i framtiden kommer dessa vara för fler personer. Det kommer bli lättare att få servicelägenhet, säger äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD).

Beslutet syftar till att göra det tydligt så att Linköpings kommun har möjligheter att inrätta mindre resurskrävande särskilda boendeformer för äldre människor. Biståndsbedömt trygghetsboende är en särskild boendeform för äldre människor som behöver stöd och hjälp i boendet och som även kan behöver bryta oönskad isolering och ensamhet.

– Med det här beslutet fångar vi upp målgruppen som är äldre och som har behov av insatser som exempelvis social gemenskap, närhet till personal och annan hjälp i hemmet. Idag har de som står i kö till kommunalt trygghetsboende väntat i en kronologisk kö, men med  biståndsbedömt trygghetsboenden är det alltid den med störst behov som prioriteras, säger Liselotte Fager (KD).

Kontakter

Länkar

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum