RF/SISU

Lättnader för idrotten från 1 juni

Dela

Lättnader för tävling och match utomhus, sommarläger samt tävling och match inomhus för barn och ungdomar från den 1 juni. Ytterligare lättnader är bland annat öppning för 500 personer i sittande publik utomhus och för 150 personer tävlingar i skog, på vatten och väg från den 1 juni. Det berättade regeringen och Folkhälsomyndigheten idag.

– Det är ett besked som ger möjlighet att ta ett första steg tillbaka mot ett mer normalt läge även om vi får vänta ännu några veckor. Detta ger energi till hela idrottsrörelsen och även de idrotter med arena i skog på väg och vatten och glädje till de som tålmodigt väntat och längtat efter att få följa sin favoritidrott på plats igen även om det bara är ett första steg, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Regeringen meddelade idag att förändringarna vad gäller bland annat maxantal för publik beroende på om det är inomhus eller utomhus och om publiken har anvisad plats eller inte ska gälla från den 1 juni. Samtidigt meddelade Folkhälsomyndigheten lättnader i restriktioner för tävling, match, sommarläger med mera. Även dessa ska gälla från den 1 juni.

– Även om vi ser positivt på att det nu kommer lättnader så hade vi hellre sett att bedömning av antal både vad gäller publik och antal deltagare som kan tävla i skog, på väg och vatten bedömts utifrån storlek på arena och uppdelning av start- och målområde och möjlighet att hålla avstånd, säger Björn Eriksson.

Idrottsrörelsen har ställt om många gånger under pandemin och kan ta stort ansvar för att genomföra arrangemang som tänker på hela flödet och pandemiavstånd.

– Nu måste vi tillsammans hålla i och hålla ut vad gäller restriktioner i vår vardag och vaccinera oss så att vi snart kan släppa på så att all idrott oavsett ålder och arena kan träna och tävla normalt igen, säger Björn Eriksson.

Detta gäller från den 1 juni:

-          Tävling och match, mindre cuper utomhus och inomhus tillåts för barn och ungdomar

-          sommarläger och kollo för barn och ungdomar.

-          Tävling och match i mindre skala tillåts för vuxna utomhus.

-          Tävling för idrotter på väg, vatten och i skog tillåts för 150 personer

-          500 personer tillåts för publik med anvisad plats utomhus

-          100 personer tillåts för publik utan anvisad plats utomhus

-          8 personer tillåts fortsatt för publik utan anvisad plats inomhus

-          50 personer tillåts för publik med anvisad plats inomhus

Allmänna råd och rekommendationer om avstånd med mera ska fortfarande tas i hänsyn. Förtydligande kring de olika punkterna (eventuella övernattningar, ålder för barn och ungdomar, vad som menas med mindre skala med mera) kommer att ges när Folkhälsomyndigheten gått ut med detta.

För mer information kontakta


Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-564 52 16

Nyckelord

Kontakter

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

Anpassningar av lag föreslås för lättnader för motionslopp och publik14.6.2021 14:55:49 CEST | Pressmeddelande

Regeringen presenterade idag ett förslag till ny begränsningsförordning. Förslaget skickas idag på remiss och beslut väntas efter midsommar och förändringarna ska gälla från den 1 juli. Regeringen ser att idrotter på väg, vatten och i skog kan ta emot fler än vad nuvarande reglering tillåter. Regeringen ökar också möjligheterna att ta emot mer publik på arenor med flera sektioner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum