PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Lättsam och rolig träning för äldre lanseras

Dela

Idag lanseras ett helt nytt träningsmaterial riktat till pensionärer och äldre - Lättsam träning. Materialet är framtaget i samarbete mellan PRO, Korpen, Gymnastikförbundet och SISU Idrottsböcker.

PRO, Korpen och Gymnastikförbundet är tre organisationer med många äldre i sina verksamheter. Materialet som tagits fram är en handledning som är tänkt att inspirera och underlätta för ledare som tränar äldre inom föreningslivet.

- Vi är tre starka aktörer som delar en stor och viktig målgrupp. Att ta fram det här materialet tillsammans ger en oerhörd kraft och möjlighet att ge fler seniorer en rolig och anpassad träning, säger Pia Josephson, tf generalsekreterare på Gymnastikförbundet.

Korpen och Gymnastikförbundet har en lång historik av att bedriva gruppträning inom sina respektive föreningar och många av de aktiva är seniorer. Gymnastikförbundet har närmare 600 föreningar som bedriver gruppträning och Korpen har över 300 föreningar. Även PRO har träningsgrupper för sina medlemmar.

- Träning handlar inte bara om det fysiska. Den sociala aspekten är lika viktig för att äldre ska få möjligheter till en meningsfull och hälsosam tillvaro. Samarbetet med Korpen och Gymnastikförbundet är ett värdefullt tillskott i den verksamhet vi erbjuder våra medlemmar, säger Johanna Hållén, förbundssekreterare, Pensionärernas Riksorganisation, PRO.

Sitta eller stå - eller ett tuffare pass?

Den fysiska förmågan bland äldre varierar stort. Det nu framtagna materialet består avfem inspirerande program med olika intensitet:

  • 30 minuter sittgympa
  • 30 minuter lättgympa
  • Tre 45-minuters program för cirkelträning med styrkeövningar 
  • 8-10 minuters förslag på en nedvarvning

Lättgympan och sittgympan presenteras på en affisch med tillhörande musik-CD med tolv låtar, varav tio låtar med speakertext till sittgympan och tio låtar utan speaker till lättgympan.  Cirkelträningen har tio stationskort per program med instruktioner. 

- Korpen har historiskt skapat mängder med motionsaktiviteter för de som är äldre, säger Eva Bjernudd som är generalsekreterare på Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet. Satsningen på ”Lättsam träning” ligger helt i linje med vår angelägna och prioriterade satsning på äldre motionärer.

Materialet finns till försäljning via SISU Idrottsböcker och kommer bland annat visas upp på Seniormässan i Älvsjö i oktober. 

https://www.sisuidrottsbocker.se/produkt/lattsam-traning/

Kontakter

För mer information hör av dig till:
PRO: Ola Nilsson, sakkunnig, 070-236 35 03, ola.nilsson@pro.se, Sten Söderberg, pressekreterare, 08-701 67 10, sten.soderberg@pro.se
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet: Kommunikatör, Magnus Dahlberg, 08-699 64 17, magnus.dahlberg@korpen.se
Gymnastikförbundet: Marknad- och kommunikationschef Lotta Darlin, 0708-912107, lotta.darlin@gymnastik.se

Om

PRO-Pensionärernas Riksorganisation
PRO-Pensionärernas Riksorganisation
Box 3274
103 65 Stockholm

08-701 67 00http://www.pro.se

PRO, Pensionärernas Riksorganisation, är Sveriges största pensionärsorganisation med föreningar runt om i hela landet.

Följ PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PRO-Pensionärernas Riksorganisation

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum