Europaparlamentet

Ledamöterna diskuterade det franska ordförandeskapets prioriteringar med president Macron

Dela

Frankrikes president sammanfattade på onsdagen för ledamöterna landets prioriteringar och strategi för det kommande halvåret när landet är ordförande i EU:s ministerråd.

Vid en debatt i Europaparlamentets kammare i Strasbourg förklarade president Emmanuel Macron att de värden som EU grundades på - demokrati, framsteg och fred - nu är hotade. Macron efterlyste ett åtagande för "att ge dem nytt liv". Han varnade för att slutet på rättsstatsprincipen är början på auktoritärt styre och betonade att EU måste samtala använda dialog för att vinna tillbaka dem som "driver iväg" från demokratiska principer.

Macron försäkrade ledamöterna om att det franska ordförandeskapet kommer att prioritera lagstiftningsärenden som förbättrar kvaliteten på anställningar, säkerställer anständiga löner, minskar löneskillnaderna mellan könen, ger rättigheter till plattformsarbetare, bekämpar diskriminering och garanterar en jämn könsfördelning i bolagsstyrelser. Han föreslog också att rätten till abort skulle inkluderas i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna. Macron hänvisade också till de utmaningar som EU står inför när det gäller klimat, digitalisering och säkerhet - områden där lagförslag bör läggas fram under det kommande halvåret.

På försvarsområdet betonade president Macron att Europa måste kunna förutse risker och garantera sin egen säkerhet. Han underströk att vi måste stå emot inblandning och försök att destabilisera Europa, särskilt från Ryssland, och straffa dem som bryter mot internationella regler.

"Vi borde göra Europa till en maktfaktor på kultur-, demokrati- och utbildningsområdet (...) vi har styrkan och resurserna", avslutade han.

EU-kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič påpekade å kommissionens vägnar att den europeiska säkerheten utmanas: "Vi är redo att vidta åtgärder om det behövs". Han nämnde det strategiska partnerskapet med Afrika, förbindelserna med länder på västra Balkan samt Europas ekonomiska och tekniska suveränitet ("Vi tar tillbaka teknologin till Europa") som prioriteringar för de kommande månaderna. När det gäller Storbritannien sa han att kommissionen kommer att visa god vilja, men att Europa behöver en partner som också gör det.

I sina reaktioner på president Macrons tal välkomnade gruppledarna de franska prioriteringarna men la till ytterligare konkreta mål, däribland att avskaffa kravet i rådet på enhälliga beslut i utrikesfrågor. Detta för att kunna reagera bestämt på bland annat den ryske presidenten ”Putins beteende”, hantera löneskillnader mellan män och kvinnor samt omarbeta finanspakten. Flera talare krävde framsteg i frågor som rör rättsstatsprincipen i  Ungern och Polen, och kritiserade det faktum att Frankrikes regering stöder införandet av kärnkraft i de nya förslagen om grön taxonomi.

Länk till debatten.

President MACRON

Maroš Šefčovič för EU-kommissionen

Mandred WEBER (EPP, DE)

Stéphane SÉJOURNÉ (Renew, FR)

Yannick JADOT (Greens/ALE, FR)

Jordan BARDELLA (ID, FR)

Raffaele FITTO (ECR, IT)

Manon AUBRY (The LEFT, FR)

Tiziana BEGHIN (NI, IT)

Svar: president MACRON

Ytterligare information

Franska EU-ordförandeskapets hemsida

Ljud- och bildmaterial

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum