Leif Engström får Åke Andrén Stiftelsens stora konstnärsstipendium 2021

Dela

Leif Engström, född i Brunskog, Arvika 1992, numera boende och verksam i Stockholm, har utsetts till årets mottagare av Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium 2021. Stipendiesumman är 500 000 kronor.

Leif Engström
Leif Engström

Leif Engström studerade vid Gerlesborgsskolan i Stockholm 2013 - 2015 och utexaminerades 2020 från Kungl. Konsthögskolan. Han har haft separatutställningar på Rackstadsmuseet i Arvika, i Stockholm, Örebro och Karlstad och är representerad bland annat i Stockholm konst, SAK och Region Värmland.

Juryns motivering:

Leif Engström arbetar särskilt med måleri i stora format, ofta med landskap, växtlighet och förortsmiljöer, och möten mellan land och stad. Hans fascinerande verk ger uttryck för en spänningsladdad mystik och olika stämningar. Flera av hans verk kan leda associationen till en tradition av äldre nordiskt måleri från tiden omkring sekelskiftet 1900, som på ett intresseväckande sätt kombineras med referenser till japansk bildkultur, science fiction och magisk realism. Leif Engström har med sitt utforskande och nyskapande måleri utmärkt sig som en av de ledande konstnärerna i en yngre generation i Sverige.

Årets jury har bestått av Karin Sidén, överintendent och museichef vid Prins Eugens Waldemarsudde, Sara Arrhenius, rektor vid Kungl. Konsthögskolan samt konstnärerna Ernst Billgren och Carl Hammoud.

Stipendiet delas ut på Prins Eugens Waldemarsudde den 16 november 2021.

Kontakter

Bilder

Leif Engström
Leif Engström
Ladda ned bild
Kall kärlek
Kall kärlek
Ladda ned bild

Om

Åke Andrén Stiftelsen
Åke Andrén Stiftelsen
Lillegårdsgatan 15
331 30 Värnamo

http://www.akeandrenstiftelsen.se

Stiftelsen bildades 2011 genom en donation från Åke Andrén, Värnamo. Stiftelsens ändamål är att främja dels konstnärlig forskning, utbildning och utveckling, främst genom att årligen utgiva stipendier till lovande konstnärer, dels allmännyttig verksamhet av kulturell karaktär. Stipendiet på 500.000 kr skall årligen utdelas under 50 år. Styrelsen utser stipendiat efter förslag från en jury, och man kan därför INTE ansökan om stipendium.

Följ Åke Andrén Stiftelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åke Andrén Stiftelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum