Hanaholmen Kulturcentrum för Sverige och Finland

Lena Endre, Jörn Donner och Jan Holmberg inledde Bergman100-firandet i Finland

Dela

År 2018 har det gått hundra år sedan den svenska filmregissören Ingmar Bergman föddes. I Finland inleddes Bergman 100-jubileumsåret på Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland idag med en diskussion kring regissören och författaren Ingmar Bergman.

På plats för att ge sin syn på Bergman var skådespelerskan Lena Endre, som i tiderna ”upptäcktes” av Bergman, författaren och filmregissören Jörn Donner, som producerade Bergmans fyrfaldigt Oscarsbelönade Fanny och Alexander samt Stiftelsen Ingmar Bergmans VD Jan Holmberg, som nyligen publicerat en bok, Författaren Ingmar Bergman.

Dessutom deltog filmkritikern Andrea Reuter som moderator samt skådespelerskan Satu Silvo och regissören Pasi Lampela från Esbo stadsteater. Stadsteatern sätter som bäst upp Bergmans Höstsonaten, som har premiär den 14 februari.

”Här på Hanaholmen är vi stolta över att få samarbeta med Stiftelsen Ingmar Bergman och kunna fungera som koordinator för Bergman-firandet i Finland. Under året kommer vi att arrangera föreläsningar, filmvisningar och diskussioner kring Bergman och vi vet att många andra kulturaktörer har likadana planer”, säger Hanaholmens VD Gunvor Kronman.  

Redan i höstas uruppförde Nationaloperan i Helsingfors Höstsonaten med text av Bergman och nyskriven musik av Sebastian Fagerlund och nu står alltså Esbo stadsteater i tur.

”Vi uppmanar alla att följa exemplen och hjälper gärna till där vi kan”, säger Kronman.

Hanaholmens egna evenemang Månadens Bergman kommer att ordnas genom hela året. Det är samtal med Bergman-kännare och personer som inspirerats av Bergman i sitt arbete. YLE, Finlands motsvarighet till SVT, streamar alla vårens samtal på Arenan med början i februari.  

”Nästa diskussion äger rum den 5 februari med kulturjournalisten, författaren och Bergman-kännaren Mikael Timm och därefter återkommer vi med intressanta gäster varje månad, undantaget ett kort uppehåll under sommaren”, berättar Kronman.

Stiftelsen Ingmar Bergmans VD Jan Holmberg är mycket nöjd med Bergman-engagemanget i Finland.

”Vi är glada över det fina samarbetet med Hanaholmen. Vi känner oss trygga med att teamet där samordnar firandet av Ingmar Bergmans hundraårsjubileum i Finland och tillsammans arbetar vi för att 2018 blir ett kulturår att minnas”, säger Holmberg.

För ytterligare information, vänligen kontaktaHanaholmens kommunikationschef Håkan Forsgård, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, tel: +358 40 767 7373.

För information om Ingmar Bergman och #Bergman100, vänligen kontakta Stiftelsen Ingmar Bergmans kommunikationsansvarige Åsa Jacobsson, asa.jacobsson@ingmarbergman.se, tel.: +46 76 116 42 17

Bilder från dagens evenemang kan fritt laddas ned här cirka kl. 17.30 med hänvisning till Hanaholmen/Jakke Nikkarinen: https://www.flickr.com/photos/151209434@N05/albums

www.hanaholmen.fi

www.ingmarbergman.se

http://espoonteatteri.fi/pa-svenska/hostsonaten-fi/

Nyckelord

Om

Hanaholmen Kulturcentrum för Sverige och Finland
Hanaholmen Kulturcentrum för Sverige och Finland
Hanaholmsstranden 5
Esbo

RECEPTION +358 (0)9 4350 2411http://www.hanaholmen.fi

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras.

Följ Hanaholmen Kulturcentrum för Sverige och Finland

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Hanaholmen Kulturcentrum för Sverige och Finland

Almedalsveckan: Hanaholmen och Kulturfonden för Sverige och Finland lyfter fram Finlands 100 år av självständighet i programmet28.6.2017 10:13:50Pressmeddelande

Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland samt Kulturfonden för Sverige och Finland deltar med ett omfattande bilateralt svenskt-finskt och nordiskt program såväl under politikerveckan i Visby i Sverige som på Finlands motsvarighet SuomiAreena i Björneborg. Seminarierna under politikerveckan i Almedalen, som pågår den 2 till 9 juli, behandlar aktuella frågor som hur det nordiska samarbetet och nätverkandet ser ut när Finland firar 100 år av självständighet. Dessutom diskuteras det nya säkerhetsläget kring Östersjön samt skillnaderna mellan den politiska kulturen i Sverige och Finland. ”Vi har ett mycket spännande och mångsidigt program under Almedalsveckan i Visby.Vi har skapat en helhet som har både bredd och djup och som vi tror kommer att locka många intresserade deltagare till den bilaterala dialogen”, berättar Tina Räihä, som ansvarar för Hanaholmens verksamhet under Almdelsveckan. Under ett av seminarierna ställs också frågan hur näringslivet kan verka för Östersjöns fra

Hanaholmen återinvigs i morgon under högtidliga former – evenemanget direktsänds runtom i Norden31.5.2017 09:38:20Pressmeddelande

Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland återinvigs i morgon, torsdagen den 1 juni under högtidliga former. President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio, Drottning Margrethe II av Danmark, Konung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia av Sverige, Konung Harald V och Drottning Sonja av Norge samt Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson och hans maka Eliza Jean Reid deltar alla vid återinvigningsceremonin.