Diakonia

Lena Ingelstam föreslås bli generalsekreterare för Diakonia

Dela

Biståndsorganisationen Diakonias styrelse föreslår en ny generalsekreterare. Lena Ingelstam, som tillträder tjänsten i mitten av juni, arbetar i dag som internationell chef för Rädda Barnen och har lång erfarenhet av internationellt utvecklingssamarbete, bland annat på Sida.

Lena Ingelstam föreslås av Diakonias styrelse som generalsekreterare.
Lena Ingelstam föreslås av Diakonias styrelse som generalsekreterare.

Diakonias styrelse presenterar i dag sin kandidat till posten som generalsekreterare. Lena Ingelstam är 55 år och kliver in i den nya rollen med många års erfarenhet som chef på biståndsmyndigheten Sida och Rädda Barnen bakom sig.
– Det är otroligt hedrande. Jag är glad och stolt över förtroendet att bli utsedd till ett så viktigt uppdrag. Att försvara och stärka demokrati och mänskliga rättigheter är viktigare än någonsin, och att bedriva globalt utvecklingssamarbete som Diakonia gör på kristen grund stämmer så väl med mina värderingar, säger Lena Ingelstam.

Allt började på Diakonia
Och hennes internationella biståndsengagemang började just på Diakonia när hon fick sitt första utlandsuppdrag som regionchef för Sydamerika med placering i Bolivia 1998.
– Allt började där, så jag är så fantastiskt glad över att få komma tillbaka! Tack vare sitt långsiktiga arbete med lokala samarbetsorganisationer världen över, kombinerat med ett tydligt påverkansarbete här i Sverige, har Diakonia ett enormt stort förtroende från så många. Jag vet att Diakonia gör skillnad på riktigt, säger Lena Ingelstam.

Lena Ingelstam är uppvuxen i och medlem av Abrahamsbergskyrkan i Bromma utanför Stockholm, och hon är väl förtrogen med det församlingsliv som utgör Diakonias bas i Folkrörelsesverige.
– Jag är övertygad om att hon är rätt person att leda och utveckla organisationen utifrån sin erfarenhet av internationellt utvecklingssamarbete kombinerat med rötterna i frikyrkligheten, säger en mycket nöjd Pether Nordin, styrelseordförande för Diakonia.

Kyrkorna står bakom
Det formella beslutet fattas på ett extrainsatt årsmöte nu på torsdag av representanter för de båda huvudmännen Equmeniakyrkan och Svenska Alliansmissionen. Ledarna för Diakonias huvudmän ställer sig enade bakom den nya rekryteringen.

På Svenska Alliansmissionen ser missionsföreståndare Kjell Larsson fram emot att även i fortsättningen ha ett konstruktivt samarbete med Diakonia.
– Lena har en erfarenhet som inger förtroende och som gör oss trygga i att hon på ett mycket gott sätt kommer att kunna företräda Diakonia såväl inom rörelsen som utåt gentemot myndigheter, civilsamhälle och internationellt, säger Kjell Larsson.

Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan, tror att Lena Ingelstam kommer att kunna representera även samfunden väl.
– Vi tror att det kommer att bli väldigt bra med Lenas gedigna erfarenhet. För oss som huvudmän är det mycket värdefullt att hon även har en tydlig kyrklig förankring, säger Lasse Svensson.

Lena Ingelstam tillträder den 15 juni och efterträder Georg Andrén som i december lämnade organisationen för att bli landshövding i Värmland.


För mer information, vänligen kontakta:

Pether Nordin, styrelseordförande Diakonia, 0730-22 26 21
Lena Ingelstam, via Diakonias pressnummer 08-453 69 33, media@diakonia.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lena Ingelstam föreslås av Diakonias styrelse som generalsekreterare.
Lena Ingelstam föreslås av Diakonias styrelse som generalsekreterare.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Diakonia
Diakonia
Gustavslundsvägen 18, Alviks torg
16714 Bromma

https://www.diakonia.se/

Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum