Lernia

Lernias delårsrapport 1 januari – 31 mars 2021: Ökade intäkter och förbättrat resultat för Lernia

Dela

Koncernens nettoomsättning för första kvartalet var 16 procent högre jämfört med samma period föregående år och uppgick till 643 (553) mkr. Koncernens rörelseresultat före jämförelsestörande poster förbättrades med 17 mkr och uppgick för kvartalet till 10 (-7) mkr.

– Lernia har inlett året med ökade intäkter och ett positivt resultatDet förbättrade rörelseresultatet förklaras främst av kostnadsanpassningar tillsammans med högre volymer inom bemanningsverksamheten jämfört med samma period föregående år, säger Anders Uddfors, vd för Lernia. 

Bemanningsverksamheten har haft ett starkt kvartal med ökade intäkter och ett förstärkt positivt rörelseresultat före jämförelsestörande poster på 36 (0) mkr, en ökning med 36 mkr jämfört med samma period föregående år. Resultatförbättringen förklaras av ökad volym, ökade beläggningsgrader och en lägre kostnadsmassa som en effekt av genomfört effektiviseringsprogram. 

Utbildningsverksamheten ökade intäkterna under kvartalet, men uppvisade ett negativt rörelseresultat före jämförelsestörande poster på -14 (3) mkr, en minskning med 17 mkr. Resultatförsämringen förklaras främst av uppstartskostnader för nya utbildningar, fördröjda utbildningsstarter samt låg anvisningstakt av elever till nyetablerade arbetsmarknadsutbildningar. I slutet av kvartalet ökade dock antalet anvisningar till de nyetablerade arbetsmarknadsutbildningarna.  

– Vi har också återtagit positionen som den största aktören inom uthyrning av yrkesarbetare (blue collar) i Sverige, enligt Almega Kompetensföretagens senaste publicerade statistik Topp 25-listan som baserar sig på volymerna under fjärde kvartalet 2020. På den totala bemanningsmarknaden tog Lernia för första gången en placering som tredje största bemanningsföretag i Sverige. Inom utbildnings- och matchningsverksamheten har vi även skördat flera framgångar och tagit marknadsandelar inom olika områdenVi har också inlett ett nytt samarbete där Lernia som enda vuxenutbildningsföretag är med och driver och utvecklar Teknikcollege i Stockholmsregionen, säger Anders Uddfors. 

 

Läs rapporten i sin helhet. 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Lernia
Lernia
Gustavslundsvägen 139
167 51 Bromma

0771-650 650https://www.lernia.se/

Ledande kompetenslösningar för framtidens industri
Vi har utvecklat individers kompetens utifrån arbetsmarknadens behov i över 100 år och har bemannat den svenska industrin i över 20 år. Lernia omsatte 2 miljarder kronor 2020 och finns över hela landet. Vi utbildade 11 500 personer och förmedlade 8 300 bemanningskonsulter. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation. Läs mer på lernia.se.

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

I pandemins fotspår: ny utbildning ska svara upp mot personalbrist och hög belastning inom psykiatrin30.4.2021 10:10:07 CEST | Pressmeddelande

Andelen personer som vänder sig till psykiatrin har ökat drastiskt de senaste åren och nu varnar forskare om att pandemins sociala och ekonomiska begränsningar kan förvärra situationen för många av dem. Samtidigt råder det stor brist på utbildad personal inom psykiatrin i Västerbottens Län där anställningsbehovet överskrider antalet studieplatser. För att svara upp mot glappet öppnar utbildningsaktören Lernia i nära samarbete med Skellefteå kommun nu distansutbildningen Specialistundersköterska inom psykiatri.

Ny utbildning i Malmö ska säkra ambulansvården i region Skåne29.4.2021 07:27:00 CEST | Pressmeddelande

Skånes befolkning ökar och en direkt effekt är att man kommer behöva anställa 150 nya ambulanssjukvårdare de kommande 3-5 åren. Detta enligt beräkningar från Region Skåne. För att möta kompetensbehovet och bidra till en fungerande ambulansvård i regionen startar i höst yrkeshögskoleutbildningen Ambulanssjukvårdare i Malmö. Det är utbildningsaktören Lernia som tillsammans med Region Skåne står bakom satsningen.

Distansutbildning ska lösa kraftig brist på produktionstekniker26.4.2021 09:51:22 CEST | Pressmeddelande

Det saknas experter på hur man tillverkar varor och produkter, inte minst på svenska tillverkningsföretag, men också inom nya områden såsom vård och logistik. Därför har utbildningsföretaget Lernia i nära samarbete med näringslivet tagit fram yrkeshögskoleutbildningen Certifierad produktionstekniker som riktar sig till yrkesverksamma inom industriell produktion som vill utvecklas inom sin arbetsroll. Utbildningen är ettårig och läses på distans från antingen Trollhättan eller Västervik.

Nu ska Söderhamns arbetssökande bli hjälpta till jobb genom ny satsning15.4.2021 13:30:49 CEST | Pressmeddelande

Arbetsförmedlingens prognos för år 2021 visar på en fortsatt dramatisk ökning av arbetslösheten. Samtidigt pågår Arbetsförmedlingens reformering där utvalda privata aktörer ska ta ett större ansvar för att få människor sysselsatta. Utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia är en av dem och utökar nu sin verksamhet i Söderhamn med ”Stöd och matchning” som ska hjälpa arbetssökande i jobb genom stöd och genom matchning med företag där jobben finns.

Yrkeshögskoleutbildning ska skapa framtidens svetsspecialister13.4.2021 07:05:00 CEST | Pressmeddelande

Ny analys från Arbetsförmedlingens visar att det råder stor brist på personer som behärskar klassiska industriyrken. Men genom fortbildning tror utbildningsaktören Lernia att intresset för dessa samhällsbärande yrkena kan öka. För att möta den stora efterfrågan på svetskompetens i såväl tillverkningsbranschen som offentlig sektor erbjuder Lernia nu utbildningen Internationell svetsspecialist för yrkesverksamma som vill fördjupa sina kunskaper inom svetsteknologi. Det är en ettårig distansutbildning med tio träffar i Trollhättan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum