Svenska Basketbollförbundet

Lettland väljer Sverige som partnerland i EM2019

Dela

För första gången någonsin kan värdnationen i basket-EM för damer välja en av de kvalificerade nationerna. Basket-EM 2019 arrangeras av Lettland och Serbien och Lettland har valt Sverige. - Vi delar historia, de har mästerskapserfarenhet och arbetar aktivt med sina fans, säger Lettlands förbundsordförande Valdis Voins. För Sverige innebär detta goda möjligheter att få en rekordstor publik i ryggen vid sina matcher i Riga.

Stor svensk publik i EM-kvalet. Next stop Riga. Foto: Sofia Andersson M&F Foto
Stor svensk publik i EM-kvalet. Next stop Riga. Foto: Sofia Andersson M&F Foto

På onsdagen den 12 december lottas basket-EM för damer 2019 som spelas i Lettland och Serbien. Men redan nu står det klart var Sverige kommer att spela gruppspel eftersom Lettland som värdnation har valt Sverige. Lettland arrangerar två grupper och Sverige deltar i den grupp Lettland inte själva spelar i. Serbien har, å sin sida, valt Slovenien som partnerland. Valet är ett tecken på respekt inom den internationella dambasketen och en hedersbetygelse för Sverige. Lettlands förbundsordförande Valdis Voins motiverar valet.

-  Lettiska och svenska basketorganisationer har arbetat konstruktivt på flera nivåer ända sedan 1920-talet. När vi valde ett partnerland till EM2019 tog vi hänsyn till mästerskapserfarenhet, geografisk närhet och det svenska förbundets vilja att aktivt jobba med supportrarna. Vi kommer att försöka hjälpa gästerna från Sverige att känna sig lika välkomna och hemma som de litauiska och estniska fansen gjorde under herr-EM 2015. Vi kommer att tillsammans arbeta för att göra detta till en stor basketfest för våra dambasketen, säger Voins.

För Svenska Basketbollförbundet är utnämningen väldigt tacksam då det kommer att underlätta arbetet med att få så många svenska fans som möjligt att stötta damlandslaget i EM. För generalsekreterare Johan Stark är partnerskapet av stor vikt.

- Vi är väldigt stolta över att ha blivit utsedda till partnerland av Lettland. Som många vet spelade flyktingar från Lettland en stor roll i uppbyggnaden av basket i Sverige. Dambasket växer snabbt i världen och i Sverige, vi har sett flera publikrekord på kort tid de senaste året bara. Vi och de svenska fansen kommer att göra vårt bästa för att skapa en magisk stämning i Riga och naturligtvis ska vi vinna några matcher också!

Möjligheten att välja ett redan kvalificerat motståndarland till EM provades på herr-EM 2015 för första gången med strålande resultat publikmässigt. Då avgjordes gruppspelet i EM i fyra olika länder och eftersom de fyra värdländerna fick välja varsitt partnerland blev det en stor inresande publik. Nu inför FIBA alltså detta även i damernas EM.

Vilka övriga sex länder som kommer att spela i Riga avgörs vid lottningen den 12 december. EM spelas den 27 juni – 7 juli 2019 och Sverige spelar gruppspel och en eventuell åttondelsfinal i Riga. Kvartsfinaler, semifinaler och final avgörs i Serbiens huvudstad Belgrad.

Lottningen startar 13:00 svensk tid och går att följa live via Basketlandslagens Facebooksida.

Länk till livesändningen av lottningen:

http://www.facebook.com/basketlandslagen

FIBA Eurobasket Women 2019:

http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2019

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Stor svensk publik i EM-kvalet. Next stop Riga. Foto: Sofia Andersson M&F Foto
Stor svensk publik i EM-kvalet. Next stop Riga. Foto: Sofia Andersson M&F Foto
Ladda ned bild

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum