Åre 2019

LEVA SOM MAN LÄR – SVENSKA SKIDFÖRBUNDET TAR LEDANDE ROLL I KAMPEN MOT KLIMATFÖRÄNDRINGAR

Dela

Skidentusiaster och det alpina svenska landslaget har haft första parkett för att se hur klimatet blivit varmare, glaciärer smälter och skidorter på låg höjd får allt mindre snö. Det är anledningen till att Svenska Ski Team Sweden Alpine sommaren 2017 vidtog åtgärder för att förbättra sin verksamhet ur ett hållbarhetsperspektiv.

Det började med en analys av den egna verksamheten med hjälp av specialister på ämnet och efter tre månader kom resultatet. Och det blev ett slag i magen: varje medlem i det svenska alpina landslaget hade ett koldioxidavtryck som var fyra gånger mer än för en ”vanlig” svensk.

Det var en ögonöppnande erfarenhet och sedan dess har arbetet mot att förbättra verksamheten ur ett miljöperspektiv satt fart. I linje med den hållbarhetsvision som Åre 2019 har och jobbar för att uppfylla sjösatte Ski Team Sweden Alpine ett miljöprogram i slutet på förra året. Syftet med programmet är att anpassa verksamheten och fokusera på att göra den mer hållbar.

Det finns många hinder på vägen gällande vad som är möjligt att påverka med tanke på att tävlingskalendern kräver resor över hela världen. Och resandet pågår även sommartid när de aktiva reser för att leta träningsorter som har snö. Men viljan att påverka i positiv riktning och genomföra riktade åtgärder är stark i det svenska landslaget. De har bestämt sig för att minska sitt koldioxidavtryck med hälften mellan 2017 och 2022. Till alpina VM i Åre 2019 är målet att det ska ha minskat med 25 procent jämfört med basnivån som framkom vid studien 2017.

– Vi har tittat på energianvändningen i våra faciliteter och nu använder vi spillvärmen. Vi har också inkluderat klimatkompensation i vårt kontrakt med vår resepartner SAS (Scandinavian Airlines), säger Kalle Olsson, marknadschef för Ski Team Sweden Alpine.

Laget har även inlett ett samarbete med svenska kocklandslaget för att lära medlemmarna i laget att laga bra, näringsrik mat med miljön i åtanke.

– De ska lära sig laga hälsosam mat som ger dem den energi som de behöver för att träna och tävla men som samtidigt är klimatsmart, fortsätter Olsson.

Framöver ska fler partners ska knytas upp i arbetet mot att hitta smartare och mer hållbara lösningar inom andra områden som bilkörning, hotellboende och hur solkraft kan användas på berget, med mera. De vill också inspirera andra att göra samma sak.

– Vi vill inspirera och motivera alla som är delaktiga i skidindustrin att följa oss på vår resa mot att göra verksamheten mer hållbar. Vi vill särskilt inspirera andra landslag att jobba med oss för att minska miljöpåverkan från skidindustrin för att skydda sporten vi alla älskar! säger Kalle Olsson.

Bilder

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum