Järfälla Kommun

Levande historia när Skälbyskolan fyller 60 år

Dela

Skälbyskolans födelsedag den 21 maj firas med mat, kläder, musikal, lekar och aktiviteter som påminner om svunna tider. Inger Gatin, som arbetade på skolan 1959, finns på plats för att prata med eleverna om skolan då och nu.

Nu på tisdag den 21 maj kommer lektionerna vid Skälbyskolan i Järfälla att påminna om undervisningen på 60-talet. Elever och lärare är tidsenligt klädda och lunchen består av slottstek i gräddsås med kokt potatis och gelé, lagad efter samma recept som serverades första dagen då skolan öppnade.

Skälbyskolan då och nu
Under förmiddagen får eleverna ta del av en musikal som tar dem med på resan från det att Skälbyskolan byggdes, till nutid.
– Vi får se hur skolan, kläder och teknik på olika sätt har förändrats, säger Emil Lönn, biträdande rektor.

Undervisade 1959
Under eftermiddagen får skolan celebert besök då en av skolans första lärare, Inger Gatin, berättar om hur det vara att undervisa och gå på skolan på den tiden. Födelsedagen innehåller även bilder och berättelser om ämnen som välskrivning, hushållsgöromål och trädgårdsskötsel. Eleverna får också lära sig skillnaden mellan ”stort A” och ”litet a” samt varför man fick vitsorden ”mycket gott uppförande” eller ”klandervärd”.

Skolfoto, lekar och uppträdanden
Klockan 14.00 samlas eleverna på gården för att ta en bild där samtliga elever formar siffrorna 1960. De får även pröva på det elever gjorde innan Instagram och Snapchat, nämligen lekar. Och så blir det vis- och rockuppträdanden samt tal av rektor och förskolechef Carl-Johan Westman.
– Vi vill fira skolans födelsedag tillsammans med eleverna på ett kul sätt, samtidigt som vi lär oss av historien genom att vara i den, säger Carl-Johan Westman, rektor och förskolechef på Skälbyskolan.


Skälbyskolan firar 60 år – program

08.00-14.00 Lektioner som påminner om hur det var förr
09.00 och 10.15 Musikal där vi följer med på resan från det att Skälbyskolan byggdes till nutid. Vi får se hur skolan, kläder och teknik på olika sätt har förändrats.
14.00 Gruppbild på gården
15.30 Aktiviteter och lekar på skolgården
16.00 Tal av rektor Carl-Johan Westman
16.10–16.30 Tidsenlig musik med skolans kör från åk 1 och åk 3
Två av skolans rockband uppträder

För mer information
Vänligen kontakta Emil Lönn på telefon, 08-580 298 36 eller e-mail: emil.lonn@jarfalla.se

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Spadtag för Sveriges första superbusslinje - BRT - i Barkarby25.2.2020 14:30:13 CETPressmeddelande

I dag sattes spaden i marken i Barkarby för Sveriges första BRT-väg och BRT-linje. Med dedikerad infrastruktur och elektriska snabbgående bussar enligt BRT-standard ska restiden mellan Barkarbystaden och tunnelbanan i Akalla halveras. Den nya vägen och BRT-linjen är ett viktigt steg för framtidens kollektivtrafik och nästa steg i det unika samarbetet mellan Järfälla kommun, SL och Nobina att skapa världens modernaste kollektivtrafik i Barkarby.

Pressinbjudan - Spadtag för unik superbusslinje i Barkarby25.2.2020 07:05:00 CETPressmeddelande

2020 öppnar den första elektrifierade BRT-linjen i Stockholm och i dag tas det första spadtaget i Barkarby för det som blir Sveriges första riktiga BRT-busslinje. Genom dedikerad infrastruktur och helt elektriska BRT-bussar med snabba flöden och hög turtäthet tas därmed ett spadtag för framtidens kollektivtrafik och fortsättningen på samarbetet i Barkarbystaden. Till detta spadtag är ni varmt välkomna att delta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum