Göteborgs stift

Leve demokratin! – Fredsdagen 8 maj i Göteborgs domkyrka

Dela

Fredsdagen är ett återkommande evenemang för att uppmärksamma årsdagen av andra världskrigets slut. Temat i år är Leve demokratin! och platsen är Domkyrkan. En demokrati är inte en självklarhet, utan något vi alla måste försvara tillsammans. Var och en har ett ansvar.

Välkomna till ett program i Göteborgs domkyrka onsdagen den 8 maj 2019 under temat Leve demokratin! Rubriken för panelsamtalet är ”Nationalism – fenomen, frestelser och faror”. Medverkar gör Christer Mattsson, Sven-Eric Liedman och Isabell Schierenbeck, Göteborgs universitet samt Jasenko Selimovic, EU-parlamentariker. Malte Hallquist, känd med Maltes Minuter, framträder.

Program:
18.00 Välkomstord – Jan-Olof Broberg, präst
18.05 Presentationer
18.15 Stand up: Malte Hallquist – Flyttfåglar
18.25 Panelsamtal: Nationalism – fenomen, frestelser och faror, med Christer Mattsson, Sven-Eric Liedman och Isabell Schierenbeck, Göteborgs universitet samt Jasenko Selimovic, EU-parlamentariker.
19.10 Sms-frågor från publiken
19.45 Avslutning
20.00 Slut

Utställning: Leve demokratin!
Under ett antal veckor (från 23 april) runt Fredsdagen visas utställningen Leve demokratin! framtagen av Forum för levande historia. Utställningen går att se under Domkyrkans vanliga öppettider. Utställningen, som är ny för i år, har ett innehåll som behöver uppmärksammas kontinuerligt. Vad kan vi lära av historien i Tyskland mellan 1918 och 1933?

Arrangörer:
Svenska kyrkan Domkyrkoförsamlingen och Kultursamverkan, Göteborgs universitet, Judiska Församlingen Göteborg, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, Sensus, Levande historia Göteborg/Göteborgs stad, Bokmässan och Innerstaden Göteborg.

Kontakt:
Susanne Olbing, präst, Göteborgs domkyrka,
susanne.olbing@svenskakyrkan.se, 0722-173 428
George Braun, tidigare ordförande för Judiska församlingen, Göteborg,
070-828 82 66

- - - - -

Om fredsdagen
Fredsdagen är ett återkommande evenemang sedan 2015, när ett antal organisationer tillsammans bestämde sig för att uppmärksamma 70-årsminnet av andra världskrigets slut genom att göra en utställning om de vita bussarna och ett antal kringarrangemang. Varje år väljs ett nytt tema med anknytning till fred och hopp om ett bättre samhälle, vilket belyses genom seminarier, föredrag, panelsamtal, gudstjänster, konserter och utställningar.

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann samt stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet (Bohuslän, Halland och Sydvästra delen av Västergötland)

0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Dubbla vigningar i coronatider8.6.2020 07:37:11 CESTPressmeddelande

Söndagen den 14 juni viger biskop Susanne Rappmann sju kandidater till tjänst i Svenska kyrkan, fem till präster och två till diakoner. Med rådande restriktioner om max 50 personer delas vigningen upp i två gudstjänster och kandidaterna får endast bjuda sju personer var. Gudstjänsterna sänds därför digitalt. En av prästkandidaterna är döv och teckenspråkig. Därför kommer en av gudstjänsterna att teckenspråkstolkas.

Svenska kyrkan vädjar: Låt inte begravningarna vänta27.3.2020 12:32:13 CETPressmeddelande

I ett brev till begravningsbyråerna vädjar kyrkogårdsförvaltningen och kyrkoherdarna i Göteborg om att begravningar ska genomföras. De ser med oro på att begravningar nu skjuts upp på grund av smittorisken. Dels handlar det om förvaring av stoft, dels om att trycket på begravningstider blir för stort när coronakrisen är över. Men det handlar också om att hjälpa sörjande att komma vidare i sin sorgebearbetning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum